Godnatt kära vänner.

Jag har tvättat mig, borstat tänderna, ätit mina tabletter, bäddat och nu är jag äntligen klar med att gå till sängs. Jag är ordentligt utmattad nu faktiskt. Jag är riktigt nöjd med denna dagen, på kontoret så fick jag super mycket gjort, kom hem halv fem och sen dess så har jag hunnit laga tre måltider, tränat, duschat, bäddat, städat och blivit klar med en hel uppsats. Stolt över mig själv! Nu så ska jag dricka upp de sista klunkarna té och ringa pojkvännen så att jag kan somna.


Intensivt intervallpass.

Jag kom hem halv fem idag och satte direkt igång med en köttfärslimpa till min bror och pappa. Jag som är vegetarian försöker att laga mat till dem så ofta som möjligt så att jag inte ska tappa mina cooking skills, även fast kött är as äckligt, uärk! Medan den var inne så gick jag ut i kylan på ett kort men riktigt intensivt pass. Jag värmde upp genom att jogga i ganska lugn takt till närmsta backe som ligger ungefär 300m från mitt hus. Där sprang jag så snabbt jag kunde uppför (ca 15 sek) och joggade sedan ganska långsamt ner (ca 45 sek) och upprepade 10 gånger. Man kände verkligen hur hjärta och lungor fick arbeta ut till det yttersta, riktigt skönt faktiskt! Sen blev det några misslyckade pannkakor till middag för mig medan killarna åt sin köttfärslimpa, haha!
 

Prao på Alfa Laval

Som jag har nämnt innan då är det prao i min skola denna vecka, jag hade först tänkt att praoa på Espresso House men platsen som jag hade tänkt söka var redan upptagen av någon annan. Så denna vecka så jobbar jag dom kontorsnisse torsdag och fredag! Det är tack vare min mamma som jag har fått detta jobb, jag ska inte tråka ut er med detaljer på exakt vad det är jag gör just nu men det är väldigt mysigt. Mamma är iväg på ett möte just nu och sen ska vi iväg och äta lunch tillsammans.


Yogakväll och vegetariskt recept.

Jag kom hem klockan nio igår efter yogan och satte direkt igång att laga mat, det blev världens godaste kikärtsbiffar som jag hade hällt på lite extra currykrydda på än vanligt, nam! Jag hoppade in i duschen medans de låg på järnet och sköljde av mig svetten och åt sedan min välförtjänta middag. Sen var det bums i säng och därav att jag inte skrev något inlägg igårkväll. Om ni undrar vad kikärtsbiffar är så är det som falafel fast man steker dem istället för att fritera, nyttigt och gott!
 
Recept på majkovitz underbara kikärtsbiffar och tzatsiki för två.
 
Kikärtsbiffar ingridienser:
♥ ca 250g kokta kikärtor.
♥ en halv röd lök
♥ en vitlöksklyfta
♥ extra stark curry efter smak (jag använde två teskedar)
♥ en matsked maizena, kan bytas ut mot mjöl.
♥ en nypa salt
 
 
Tzatsiki Ingridienser:
♥ 250g gurka
♥ ungefär en deciliter turkisk yoghurt, kan bytas mot matlagningsyoghurt, kvarg, osv.
♥ en vitlöksklyfta
♥ salt efter smak
♥ svartpeppar efter smak
 
 
Tillagning:
 
Om du inte använder kikärtor på burk så börja med att koka dem enligt anvisningarna på paketet, låt svalna i sitt vatten efter de har kokat.
Riv gurkan och lägg i ett durkslag för att rinna av lite medan du gör det andra. Hacka löken fint och lägg i en bunke.
Lägg kikärtorna i en matbredare tills de blir som en deg, lägg i bungen. Pressa vitlöken och häll i resterande ingridienser. Forma degen till en lång rille och skär ut centimeter stora biffar, forma till lite och stek på medelhög värme i olja. 
Lägg över gurkan i en liten skål, blanda i yoghurten, salt, peppat och vitlök, blanda om. 
 
Voila!
Nu har du ett jätte gott, nyttigt, vegetariskt alternativ till din middag.
 

 

En riktigt bra dag.

Vissa dagar vaknar man upp och är jätte glad, sen då fortsätter denna glädjen hela dagen, idag har varit en sån dag. Vädret har varit perfekt, soligt och relativt varmt. Faktum är att nu när jag sitter på bussen så ser jag lite då och då folk som går förbi med shorts. Skolan har också varit jättebra, de allra flesta av oss har prao denna veckan så vi är bara ungefär fem pers i klassen. Detta har lett till en riktigt trevlig stämning med mycket skratt. Vi hade badminton på idrotten idag och det var nog första idrottslektionen på länge som alla var med! Efter skolan så gick jag direkt till pojkvännen och hade det super mysigt, bästa dagen på länge.


FML

Världens tråkigaste NO lektion nu, vi gör en labb om vilka material som leder värme bra, vi lägger isbitar på olika material och ser hur snabbt de smälter genom att ta isbitar var 30de sekund. Vilket betyder att jag skriver ungefär en mening åt gången i detta inlägg och tar sen en bild. Just nu så leder sten ifall någon undrar..


Winter wonderland

Jag kom hem klockan tjugo i tio igår och gick nästan och la mig direkt, jag sov som en stock och vaknar till den underbara synen av nyfallen snö utanför fönstret. Kändes som om jag var i Narnia! Jag kände bara för att sitta och titta på snön hela dagen, synd bara att inom en timme så hade staden vaknat till liv och bilarna hade gjort snön brun.

Bilderna mäter sig inte i närheten till hur det såg ut i verkligheten.


Yin yoga

Jag har ätit min middag och nu blir det träning, eller träning och träning, stretch! Jag ska på ett yin yoga pass, för er som inte vet vad det är så är det ett yogapass med fokus på stretching och vighet, det är inte speciellt mycket kondition och muskler. Det är fokus på de inre organen såsom hjärtat och njurarna och efter passet brukar man känna sig alldeles salig!


Nu är våren i Skåne.

Nu är det äntligen vår, på mina promenader på väg till skolan hör jag nuförtiden fågelkvitter och man behöver inte ha de stora klumpiga dunjackorna för att hålla värmen. Idag när jag var ute på promenad med hunden så märkte jag också att de första blommorna har kommit upp! Det är helt otroligt hur snabbt tiden går, det känns som om det var igår som man smällde raketer och välkomnade det nya året, men nu är vi halvvägs till sommaren. Att de första snödropparna har dykt upp betyder också att om någon vecka så kommer min grannes trädgård vara helt full av snödroppar! Är lika avundsjuk varje år som jag går förbi.

Nöjd tjej som kan ha skinnjacka på sig.
 
 
 

För många liv för att människan ska bli nöjd.

Jag hittade denna text på tyras blogg, jag tycker att det är viktigt att sprida detta och tycker att ni ska göra detsamma. Jag har alltid varit väldigt djurkär. Jag ville jobba med delfiner när jag var liten och har ridit och haft egen häst sen jag var sju, jag blev även vegeterian för ett år sedan för att jag inte anser att det är rätt att äta ett liv "för att det är gott". Jag visste att mycket hemskt händer med världens djur men att det var såhär dåligt skulle jag aldrig ens drömma om.
 
 
"

Jag tror många redan vet om hur starkt utrotningshotade flera arter i vår värld är, arter vi växt upp med och som vi tar för givet alltid ska finnas kvar. Dessvärre så är sanningen något helt annorlunda. Om 30 år så kommer inte bla a lejon, tigrar, elefanter, noshörningar och flodhästar inte finnas kvar på vår planet. Tänk att aldrig kunna visa en tiger för våra barn?

Jag har varit i kontakt med Tom Svensson som jobbar som fotograf och arbetar för att bevara våra fina djur. Idag finns det ca 1,2 miljoner olika djurarter på jordens yta, av dem utrotas 45 000 arter varje år.Kan ni förstå? Fyrtiofemtusen arter??? I Sverige finns det ca 63 000 tusen arter så på 1,5 år skulle sveriges alla djur vara utrotade om det hände här. Tänk hela Sverige utan djur…

Just nu arbetar Tom med antitjuvjakt på noshörningar i Syd Afrika tillsammans med ett antitjuvjakt team som heter Protrack (läs mer här om projektet här). En art som är väldigt hotad är noshörningen på grund av att en liten del tror att hornen kan bota sjukdomar. Det stämmer dock inte. Hornen består av keratin, samma material som vårt egna hår. Det betyder att noshörningarna dödas på fruktansvärda sätt- helt i onödan.

Jag vill sprida detta buskap, sen tänker ni kanske “vad kan vi göra då?”. Och det finns faktiskt en del konkreta saker som vi kan tänka på. Till exempel när vi reser. Låt er ALDRIG fotograferas med djur mot betalning. Oftast är te x de små apungarna tagna från sin mor och apungarna dödas direkt när de blir större och svåra att hantera. Folk vill fotas med en söt apunge, så därför dödas dom.Jag har själv fotats med en stackars apa i Thailand, men då helt utan vetskap om vad jag själv bidrog till. Därför vill jag sprida det här, för vi måste tänka på detta.

Ett annat tips är att inte köpa djurdelar utomlands. Gå inte på några djurshower, mata inte elefanterna och åk inte iväg på elefantsafari. Även hur kul det är med tigrar, så bör ni låta bli att fotas med tigrarna. När folk skriver “ah de har det så bra så det är lugnt”  så stämmer inte det. Även om de är tama så är dem endast tama med deras skötare, de är rovdjur och skulle aldrig ligga still med främmande människor om de inte var neddrogade. Dygnet runt.

Stöd gärna tex Nordens Ark eller WWF som nu har en kampanj mot illegaljakt. Informera dina vänner om vad som sker i världen.

Den här bilden är rätt skrämmande. är får man se hur många te x lejon det fanns för 50 år sedan. Då fanns det nästan en halv miljon lejon i världen. Idag finns det 20 000 lejon. Blir fan helt mörkrädd över att det här är fakta och inte något påhitt. Om några få år kommer alltså lejon kanske inte finnas längre. Visst är det hemskt?

 

I dagläget skjuter tjuvjägarna noshörningarna med bedövningspilar så det somnar och skär av hornen. De vaknar upp med halva ansikten, tror ingen kan föreställa sig den smärtan de måste genomlida. Vissa har en långsam och plågsam död framför sig då de förblöder. Noshörningens horn kan inte bota sjukdomar, precis lika lite som våra naglar kan bota sjukdomar.Det är självklart inte bara noshörningar som går förlorade i jakten, det är många djur.

2 elefanter har dödats för att någon ska ha snygga betar hemma… De dödas bara för betarna.

En djurshow. Inga värdiga liv för djuren.

Här har det varit gorilla-jakt…

…bara för att någon ska få en gorilla-hand till askkopp som säljs för några 100 kr….

 

Skulle vilja be alla som läser detta inlägg att sprida ut budskapet till så många som möjligt. Kan ni själva bloggar, kopiera allt det här och publicera på din blogg. Länka på facebook om du har det och berätta vidare. Det hjälper Tom och alla andra som jobbar med detta projekt att fortsätta kämpa för att djuren inte ska dö ut från vår planet. Och tänk på alla tips som jag skrev i texten, många bäckar små, och tillsammans kan vi faktiskt göra en förändring. kram

Ni kan läsa mer om detta och följa Toms arbete på: https://www.facebook.com/TomSvensson.conservationphotographer ellerwww.tomsvensson.se


Best dressed Oscarsgalan 2013

Ni har nog inte missat att detta är tiden på året då alla galor är i fullt ös. På detta så har man också timeat in alla modeveckor samtidigt. Allra senast så var oscarsgalan. Det roligaste tycker jag faktiskt inte är filmerna, utan outfitsen! Jag har spenderat den senaste halvtimmen med att kolla på alla underbara klänningar som bars och tänkte nu lätta upp mina favoriter.
 
Jennifer Lawrense, ser ut som en riktig gudinna i denna klänning från Dior.
 
Sandra Bullock, ser även hon helt fantastisk ut i denna klänning från Ellie Saab, jag gillar att den är feminint rockig.
 
Catherine Zeta-Jones, de neutrala färgerna får hennes mörka hudtoner att se mirakulösa ut, och guldet gör att hon påminner om en egyptisk drottning.
 
Amanda Seyfried, en kvinna som skulle få en sopsäck att se ut som en kreation värd miljoner, men fallet i denna klänningen är något speciellt.
 
 
 
 

Att hjälpa andra.

Man ska hjälpa andra, det tror jag är bland det viktigaste som finns här i världen. Om alla bara skulle ta så skulle vår värld vara sönderfallen, hela människoarten skulle vara förstörd och man skulle inte kunna lita på någon och bara kämpa för sitt eget bästa. Det skulle verkligen vara survival for the fittest. Jag säger inte att man ska göra allt arbete åt någon annan, men man kan hjälpa folk att göra sitt arbete. Man kan dela med sig av sina tillgångar och sin kunskap för att göra världen bättre. Det kommer självklart att bli bemött på olika sätt, vissa kommer att ta det du ger utan att ge tillbaka, kanske till och med utan ett tack. Men de allra flesta kommer att ge tillbaka, vare sig det är direkt eller indirekt. Om du kanske ger lite glädje till någon och säger att den har en fin klädsel, så kommer kanske den bli mer positiv resten av dagen och ge glädje till någon annan som kommer fortsätta på samma sätt.
Jag fick idag ett armband av mamma för att påminna mig om att aldrig sluta ge, för att påminna mig om att man bara förlorar av att ta.

Ultimata mysfaktorn

En lång dag idag, skönt att komma hem och vila. Det förska jag gjorde när jag kom hem vid halv fem var att byta om till mjukisbyxor och sätta på raggsockor. Sen blev det att massera mina fötter som var helt ömma efter att ha gått en mil i högklackat, borde verkligen ha valt ett par bättre skor i morse, men,men, vill man vara fin så får man lida pin. Nu är jag i alla fall ihopkrupen i sängen med en stor kopp té och mina matteböcker. Haha, känner mig som en sådan tönt som faktiskt slappnar av med matte. 
 

Kass dag

Denna dag har varit riktigt kass, i alla fall sen jag kom till skolan. Innan dess så fick jag väldigt mycket gjort på kort tid, hann med både dusch, träning, fix och plugg innan jag gick till skolan. Men sen var det bara dötid, fick inget vettigt gjort och alla lektioner var helt slöa. Jag gick till matten på polhem efter lunch och där var det inte heller något nytt mer än några inställningar på miniräknaren som jag inte kunde innan. Sen virrade jag runt i en halvtimme på jakt efter en toalett. Men jag såg en militärbil på väg tillbaks till skolan i alla fall och det var lite ballt.


Sjukt benpass

Jag är precis klar med ett riktigt jobbigt benpass, kommer ha n sådan sjuk träningsvärk i morgon så att det inte är sant! Haha, och jag som precis hade blivit av med min förra träningsvärk, suck. Nu sitter jag här i alla fall med min super mumsiga frukost bestående av ett stekt ägg och gröt med nötter, keso och bär och ska titta på pretty little liars. Life!


Utkast: Feb. 24, 2013

Stack till gerdahallen efter att ha träffat min pojkvän på stan! Mamma hade dragit med mig på ett yoga pass, men när jag kom dit så var det helt fullsatt! Själv skulle jag nöja mig med alpin gympa men mamma ville ha yoga så vi stack hem och så fick jag leka yoga lärare. Sen blev det falafel med tsatsiki och sallad, nam!

20 månader!

Jag sitter just nu helt ensam på espresso house (eller helt ensam är jag ju inte då det är andra gäster här). Jag skulle egentligen träffa min pojkvän men han kan inte vår lilla stad och gick helt fel. Så nu sitter jag här och väntar. Det är vår tjugo månaders dag idag faktiskt! Helt sjukt att det redan har gått tjugo månader! Vid denna tiden så brukar de flesta par ha skaffat barn och gift sig! Men nu ska jag sluta blogga för han steg precis in genom dörren!


Bilder frän helgen


Bildandet av en inlandsis

Jag är nu hemma och ligger ihopkrupen i sängen och försöker värma mig, det var ju sjukt skönt med öppen spis som värmde i sommarstugan så nu när vi kommer hem till den "normala" temperaturen så fryser man. Jag laddade upp bilderna från resan nästan det första jag gjorde när jag kom hem och tänkte dela några av dem med er. Detta var någonting som jag tycker är helt fantastiskt, hur sådana stora isar kan bildas och slå upp på varandra. Jag och Ola kom fram till att det är nog ungefär såhär de stora inlandsisarna såsom Grönland har skapats.
 

Tupplur och middag

Jag och älsklingen har precis sett senaste Bond filmen. Jag har aldrig varit ett riktigt Bond fan, vilket kanske inte är speciellt konstigt då sist jag såg en av de filmerna så var jag endast två pannkakor hög... Nu blir det i alla fall en tidig middag! Killarna äter från den lokala pizzerian och jag och mamma äter matvete sallad, nam!


Träningsvärk

Mina ben idag, de är helt kaputt! När jag vaknade så undrande jag till och med om det skulle vara möjligt för mig att gå! Men det gick, haha fem kilometer till och med tillsammans med hunden!

Det är faktiskt bevisat att lätt träning, så som promenader eller en liten simtur, hjälper mot träningsvärk. Däremot så ger det ingen långvarig effekt och slutar hjälpa ungefär 15 minuter efter att detta lugna pass är utfört. Det finns många teorier om annat som skulle hjälpa, så som stretching och uppvärmning före passet. Ingen av dessa saker hjälper faktiskt mot träningsvärk när man har undersökt det. Jag stretchade under många år ungefär 20 minuter efter varje pass, men märkte att jag fick lika mycket träningsvärk vare sig jag stretcha eller inte. Däremot så är det väldigt skönt att stretcha när man är lite öm kan jag tycka. Sambandet mellan uppvärmning och träningsvärk har man också gjort studier på, men det finns inte heller något samband där, det kan dock vara en bra idé att värma upp lite smått innan träning då det är mindre risk för skador då. Man trodde länge att träningsvärk berodde på skadade muskelfibrer, men senare studier visade på motsatsen. Träningsvärk beror på att muskelfibrerna byggs upp igen efter passet och ger dig nya snygga muskler.


Så vad ska man göra? Det finns egentligen ingen huskur mot träningsvärk. Massage har i många fall visat sig göra stor nytta och har visat sig minska träningsvärken med 30%. Många äter värktabletter för att bli av med värken, det hjälper för många, men om du jobbar med att få muskler så är detta en dålig idé då NSAID halverar muskeltillväxten. Du kan läsa mer om det på denna sidan.


Tv kväll

Jag, brorsan och pojkvännen tittar intensivt på gladiatorerna. Jag har fått i mig tre koppar te och en hel påse nötter också, killarna har slukar varsitt kexchoklad. Vissa av de tjejerna som är med i det programmet är helt omänskliga, killarna också för den delen med de märks inte lika tydligt, antagligen för att det är vanligare att män är bulliga medan kvinnor brukar vara mer "fit". Men vissa av dessa tjejer är som björnar! Det skulle ändå vara roligt att vara med i det programmet någon dag. haha, skulle inte klara en sekund!


Mys framför brasan

Jag sitter nu och gör lite plugg, inte något viktigt utan bara några småsaker. Jag sitter hoprullad i en fåtölj framför kaminen och gör detta, det är så himla skönt! Man känner en liten värme men inte en brännande som det ofta blir. Vi har varit ute på stranden idag, fyllt på kylskåpet och tagit en skogsrunda. Nu är Ola ute och grillar kyckling och middagen är klar om några minuter, nam!


På väg!

Nu är vi på väg! Mamma, pappa, bror, hund pojkvän och lilla jag är nu intryckta i bilen tillsammans med halva huset. Det finns så många små saker som man inte märker av i sin vardag men som ändå behövs. Vi befinner oss just nu över hallandsåsen och borde vara framme om en kvart eller så.

Haha älsklingen somna!


Det ohälsosamma "hälsosamma"

Trender om hur man ska se ut kommer och går, det har funnits hundratals ideal genom tiderna. Från en onaturligt smal midja med gigantiska höfter under medeltiden till nära sklett former under 40-talet. Det alla dessa ideal har gemensamt är att inget av de är speciellt hälsosamma eller naturliga. Vi kämpar alltid över hur omvärlden ser oss utan att egentligen tänka på hur vi själva mår, många tillfredställer faktiskt sitt sinne av att bli ett ideal, men tillfredställer man sin kropp så?
För några år sedan så var det BMI 15 som var idealet, alla ville ha synliga höftben och lite skuggor mellan revbenen, man skulle inte ha något kroppsfett på kroppen förutom möjligtvis lite på fotsulorna. Jag är glad att denna trenden är nästan som bortblåst nu då den ledde till många sjukdomar hos unga kvinnor som bulimi och aneroxia. Men nu har en ny tren kommit upp, "fit is the new skinny". Fler och fler träningsbloggar kommer upp (Hycklare jag är) och folk vill få fram ett sixpack, hur mycket tid man än måste lägga på det, man lägger upp bilder på instagram som visar ens gigantiska måltider och hur mycket man måste äta för "att hålla igång sina muskler" och man tackar nej till kvällar med kompisar för att hinna med den där extra halvtimmen på gymmet. Detta kallas för ortorexi, det kom upp redan under 90-talet och är besläcktat med anorexi. Det är en kombination av träningshets och en extremt hälsosam kosthållning. Den är väldigt svår att identifiera då många lever hälsosamt idag utan att ha ortorexi eller någon typ at träningsberoende, det börjar ofta som en hobby men utvecklas till ett beroende. Men om du känner att du måste träna även fast du har tränat dagen innan, eller kanske till och med samma dag, då ska du vara lite försiktig. Det finns flera anledningar till varför detta är dåligt för dig, men det viktigaste enlig mig är för att din kropp måste vila. Du kommer inte att bygga några muskler och kan få hjärtsvikt, upphörd mens och svagt sklett. 
 
Detta visar bra hur träning och vila hänger ihop. Den första grafen visar att lagom lång vila (ca 24-48h) och hur din prestationsförmåga ökar med tiden. Den andra grafen visar hur man försämras om man inte vilar tillräckligt då kroppen kommer bryta ner muskler istället för att bygga upp dem. Den sista grafen visar att man varken kommer att försämras eller förbrättras om man vilar för länge. Om man vilar längre än så (1-2veckor) så kommer man också att försämras.
 
Denna träningshets kan bero på många saker, sociala omständigheter, perfektionism, osv. Många blir beroende av endorvinerna som släpps ut i blodet när man tränar. Endorfiner är en hormon som lindrar smärta och gör en glad. Produktionen av endorfiner börjar även när man skrattar, har sex eller äter choklad. Det är som ett naturligt morfin. 
 

Morgon workout

Blev ett kort styrkepass innan frukost med fokus på rumpa idag. Jag valde att inte köra ett för långt eftersom att jag inte hade ätit, bättre en liten workout än ingen workout!

Passet bestod av:

2x60 bulgariska squats
2x60 utfall
2x10 splittsquat med hopp
2x30 tåhävningar
2x50 höftlyft


Packat och klart

Nu har jag äntligen blivit klar med all tvätt och packat väskan inför helgen. Jag, familjen och min pojkvän ska till sommarstugan och sova över där. Stugan, eller huset rättare sagt, har varit under renovering de senaste åren och har äntligen blivit klart! Älsklingen får inge träna på några veckor av läkaren nu så vi ska mest ta det lugnt, titta på film och gå långa promenader längst stranden.


Fin fin dag.

Skönaste dagen på länge, vart så soligt så att man knappt kunde se utan solglasögon! Det ger en lite hopp att veta att sommaren är på väg, det är bara femton veckor kvar till sommarlovet kom jag på idag dessutom. Jag och pojkvännen bestämde oss för att gå ut på en långrunda med hunden och försöka få i oss lite D vitamin (trots att det är omöjligt än så länge). Vi var ute väldigt länge faktiskt, en och en halv timme ungefär, när vi kom in igen så ar vi ordentligt frusna och kurade ihop oss i soffan och såg en film.


Nyklippt och fräsh!

Nu är jag äntligen klippt, blev riktigt nöjd! Skönt att få bort allt det solblekta och slitna och att ha ett friskt hår igen.


Klippning

Snart blir det av till frisören och klippa bort de där slitna topparna. Vart flera månader sedan jag klippte dem kom jag på så nu är det verkligen dags!


Yogatime!

Jag sitter nyduschad med en kopp te framför TV och kollar på en dokumentär om Bermuda triangeln. Yogan idag var som vanligt helt underbar, men shit vad mycket folk där var! Helt fullt och jag fick nästan inte plats trots att jag kom tjugo minuter innan klassen startade. Jag har verkligen märkt hur jag utvecklas inom yogan. När jag började så kunde jag knappt snudda vit mina tår och nu kan jag balansera på händer och armar, böja min kropp på konstiga sätt och har byggt upp min balans ordentligt! Dessutom så har min kondition förbättrats och riktiga muskler har kommit fram.


Inköp

Jag är nu hemma och utmattad efter en shoppingtur. Är det bara jag som har en riktig hatkärlek till shopping, man älskar det när man väl håller på, men när man kommer hem så märker man hur trött man är och får ångest över att ha spenderat sina pengar. Jag fyndade några saker i dag i alla fall!

Dessa underbara byxor från hollister, jag älskar hur de nästan lyser!


Jag gick in på Stadium för att köpa ett par Reebooks, men det sista paret hade precis blivit sålt, jag blev så besviken då jag verkligen ville ha de skorna. Men sen på hemvägen så gick jag inom Stadium i Lund, och där fanns mina älskade easytones, jippie!

bild lånad från Stadiums hemsida.

 


Dagsplaner

Godmorgon alla vakna! Jag har fullt upp idag, vilket jag älskar! Vissa männsikor gillar att ta det lugnt, ha mycket tid på sig och ogillar stress. Jag är precis tvärt om! Jag älskar att stressa och ha fullt upp, det får mig att känna att jag gör någonting av mitt liv istället för att vara en männsika som sitter och klagar på att den inte har fullbodat någonting.
 
Idag så står detta på att göra listan i alla fall.
 
•Långrunda med hunden innan elva, måste nog sätta igång ganska snart då klockan är tio nu..
 
•Emporia med Emma, ska köpa lite sommarkläder och gympaskor hade jag tänkt.
 
•Klippa håret, om jag hitter tillbaka till Lund innan fem det vill säga..
 
•en och en halv timmes hot yoga, wihoo! Missade träningen förra veckan så nu är jag super exalterad!

Fika på Cream.

Träffade min kompis Märta för en fika i på det lilla caféet Cream idag, det var jätte trevligt faktiskt. Känns som jag inte har träffat henne på evigheter vilket är konstigt då hon är en av mina närmre vänner! Vi beställde varsin crepe och jag bestämde mig för att unna mig en med banan och choklad. Men jag måste säga att när man har varit utan "onyttigheter" så länge som jag så smakar det inte speciellt bra längre.


Leg dag, let's go!

Precis blivit klar med veckans benpass. Innan så var detta den värsta träningsdagen enligt mig, nu så längtar jag till tisdagar! Det blev 125 squats, 125 sido lunges på vardera sida, 150 magliggande benlyft, 250 höftlyft, 250 splittlyft på vardera sida, 5 minuter jumping jacks och 250 tåhävningar!

vad man kan göra för att mensen ska bli lite mindre fruktansvärd.

Alla tjejer är med om denna hemska vecka varje månad, och vissa av oss har även det hemskt med PMS och värk veckan innan. 3% av befolkningen har även en sjukdom som kallas för PMDD som leder till depression och självmordstankar innan mensen. Men jag har samlat ihop lite tips som gör denna vecka lite mindre hemsk!

 

 

Ät rätt!

 

•Undvik skräpmat. Hur sugen du än är på skräpmat så är inte detta vad du ska äta för att må som bäst. Det kommer bara få dig att svälla upp mer, socker kommer att skjuta ditt blodsocker i taket och göra dig ännu mer lätt irriterad.

•No no till kaffe. Ledsen folks,men koffein ökar östrogen i kroppen vilket leder till rejäla humör svängningar och seriösa PMS besvär. Det gör även dina bröst mer ömma.

•Ladda upp med bra kolhydrater. Komplexa kolhydrater så som gröt, fullkornsprodukter och frukt får verken att lätta. De är fulla med vitamin E och B som hjälper mot depression. De innehåller även magnesium som får musklerna ätt släppa på trycket lite. Det finns även fullt med fiber i fullkornsprodukter som verkar på samma sätt som magnesiumet.

•Få igång levern. Levern jobbar med att inakrivera ditt östrogen för att sedan skicka ut det ur kroppen med ditt urin. Men om levern inte jobbar som den ska så stannar ditt östrogen i kroppen och ger dig stress och spänningar. Du kommer dessutom få mindre problem med acne. För att hjälpa levern så ska du äta mat som innehåller mycket B-vitamin. Det finns i broccoli och gröna bladgrönsaker, potatis, bönor, fisk, solrosfrön och kött.

 

 

Rör på dig.

 

Det kan kännas som om allt du vill göra är att ligga med en skål glass framför TV resten utav veckan, men det kan jag lova att det inte gör någon nytta! Du får själv känna var dina gränser är och hur mycket du kan utmana din kropp, alla är olika!

•Boxning. Många kvinnor älskar att ta ut lite ilska under denna tiden och säger att de känner sig mycket gladare efter att ha slagit på en boxboll i en timme.

•Yoga. Yoga går att göra i många olika svårighets grader, du kan göra lätta stretchingar och meditation till ett hårt träningspass där du böjer din kropp ut och in och balanserar på dina fingertoppar hälften av tiden. Yoga är min personliga favorit då de masserar de inre organen och släpper på spänningarna. Det hjälper även till med koncentrationen och minskar din PMS.

•Långa promenader och lätta joggingturer. Precis som med Yogan så masserar detta de inre organen vid magen och släpper spänningarna, på köpet så får du lite frisk luft!

 

Ladda upp förrådet!

 

•Byt ut tampongerna mot bindor. Hur äckligt det än känns med bindor så kommer tampongerna aldrig att vara det bästa alternativet. De förlänger din mens med upp till två dagar och gör mensvärken ännu värre än vad den var innan. Även ifall du väljer 100% bomulls tamponger så har du risk till att få TSS (toxic shock syndrome), it aint a pretty sight.

•Välj rätt bindor. Let's face it. Du lurar ingen med de bindorna som "luktar som en blomsteräng". Det är lika dumt som rökare som tror att ingen vet att de röker bara för att de sprayar parfym över hela sig. Dessa bindor är fulla med kemikalier och plaster som inte kommer göra något gott för dig. Ni har säkert hört om mens koppar? Jag har själv aldrig testat men jag vet att de får fantastiska omdömen! Det bästa märket ska vara DivaCup.

 

Värme!

Hitta en pojkvän, hundvalp eller en varm vatten flaska att mysa med, det kommer att få dig att känna dig mycket bättre! Lägg hundvalpen och vattanflaskan på magen och be din pojkvän att massera din rygg, aah!

 


Långpromenad

Precis kommit hem efter en riktigt ordentlig långrunda, blev åtta kilometer och fick se några gulliga byar på vägen som jag inte ens visste fanns. Men det var riktigt mysigt! Hunden var trött när vi kom tillbaka däremot...
 

Lat eftermiddag

Denna eftermiddagen har varit riktigt skön, jag har blivit klar med allt som behövts göra och kunnat chilla hela kvällen. Jag har sovit två timmar och ätit en ordentlig middag, nu ska jag kolla på en film tänkte jag. Ville se Hannah Montana the movie men den fanns inte på Netflix.. Får väll nöja mig med den prinsessfilmen som Justin Biebers flickvän är med i.
Är det bara för mig som det alltid blir såhär när man ska ta ego bilder? Börjar med normala, sen går det bara utför...

 


Långpromenad

Precis kommit hem efter en riktigt ordentlig långrunda, blev åtta kilometer och fick se några gulliga byar på vägen som jag inte ens visste fanns. Men det var riktigt mysigt! Hunden var trött när vi kom tillbaka däremot...
 

Liten bulle på armarna ändå..

Kanske inte världens största armar (än...) men framgång i alla fall! För bara någon månad sen så fanns det inget mer än ben, skinn och en gnutta fett där!

Hur lågkalori kost påverkar vår kropp

Jag fick frågan för några dagar sedan om jag bryr mig om min vikt, och varför jag gör det. Och mitt ärliga svar är nej, siffran som står på vågen betyder ingenting för mig. Precis som BMI så kan man inte dra några slutsatser om någons hälsa beroende på dess vikt. Muskler väger tre gånger mer än fett, detta är varför bodybuilders ofta slår över fetma linjen på en BMI skala även fast deras fettprocent i kroppen ligger på runt 10. Det är också anledningen till varför många människor som slutar träna går ner i vikt de första veckorna.
Muskler behöver väldigt mycket energi, man behöver alltså äta mer desto starkare man blir, det finns många studier på hur mycket mer man ska äta men det är olika för alla. Jag har själv gått upp nästan fem kilo sedan jag började träna vikter, medans mina mått bara har gått ner.
 
Det har de senaste åren varit en stor vikthets, utseendet och att vara smal är något som många människor blir nästan som besatta av och får sjukdomar som bulimi och anorexia. Men kroppen är smartare än vad vi tror, om vi slutar äta så kommer kroppen att anpassa sig till det. Om man inte äter tillräckligt med mat som kommer kroppen anpassa sig och göra av med mindre energi, detta kommer inte vara något problem om man fortsätter att banta då kroppen inte kan lägga på sig fett om man inte ger den någon energi att göra fett av. Men däremot när man börjar förstå att det inte går att leva en livsstiv där man endast äter soppa och vatten, då kommer man bli riktigt fet. Det är för att kroppen då har hunnit anpassa sig till att göra av med lite energi, den kommer direkt snappa upp sig all mat och inte släppa taget om det förens den har ställt om sig igen. Detta är anledningen till att det är så svårt för många att ta sig ur ätstörningar, de är rädda för all den extra vikt som de lägger på sig.
Man gjorde i slutet på 40-talet i USA en studie kallas för The Minnesota Starvation Study och gick ut på att unga män skulle äta endast 50% av sitt dagliga behov (ca 1600kcal) och även gå på en 5km promenda varje dag. Detta skulle de göra i 6 månader. Resultatet blev att det till en början gick ner väldigt mycket i vikt, och detta var snabbt. Deras dagliga energibehov sänktes med 40%, men det som jag tyckte var met mest intressanta med studien var att i den sista månaden så slutade de att gå ner i vikt. Då hade deras kroppar ställts om och deras metabolism hade saktat ner något rejält. 25% av denna metabolism sänkningen berodde dock på att deras vikt hade gått ner så mycket och 15% svältläget som deras kroppar hade ställts in på.
två av männen från exprimentet.
 
Man ska alltså inte svälta sig själv för att nå sin dröm kropp, man ska göra vad man kan för att må bra på insidan så kommer det deffinitivt att visas på utsidan! Nu kanske du tänker "Men då skulle bara alla äta godis och så är allt bra". Men vår insida mår inte bra av godis, läsk och kakor. Det finns inga vitaminer, mineraler eller viktiga närings ämnen i det och det förstör bara oss. Jag var innan världens onyttigaste tjej. Det enda jag åt var kakor, läsk, pasta och massvis av kött. Jag åt riktigt stora mängder men jag gick aldrig upp i vikt då jag tränade väldigt mycket samtidigt, men det märktes ändå på min utsida. Jag var sjuk ofta, hade ingen ork i kroppen och var sur jämt. Jag har inte föerns nu i efterhand förstått hur mycket den kosten påverkade mig.

Släktmiddag och utomhusbad

Som sagt så har dagen spenderats tillsammans hos farmor och farfar. Där var även våra kusiner på den sidan och  deras föräldrar. Det bjöds på massor av mat och innan jag gick ut till stallet och killarna gick ut för att skjuta, snacka om bonde-familj asså... 
Älskar verkligen hur farmor alltid slåt på stort när hon ska laga mat, köttätarna fick älg som har hängt oh blivit mört i källaren de senaste månaderna och till mig som är vegeterian så blev det kikärtsbiffar.
 
                     Nam!
Varför svälta sig själv när det finns obegränsat med mat, right?
 
 
Gissa vilka som kom in lagom till fikat med vatten droppande från kroppen förresten? Jo min klantige bror!
Var bara en tidsfråga innan det hände..
 

Varför lukta människa när man kan lukta häst?

Sitter nu i soffan här hemma med datorn i knäet för att skriva klart de sista raderna i min uppsats, jag har inte hunnit tvätta av mig efter ridturen än, men I don't mind. Hästlukt är enligt mig bland det mysigaste i världen! Hästbajs luktar förfärligt däremot så blanda inte ihop de två. Dessutom så täcker det den hemska lukten av kattmat som precis blev serverad, uärk! Det gick hyfsat bra med hästen idag, vi kande bara arbeta i skritt då det var för halt för att göra något i en högre hastighet, vi arbetade mest med olika böjningar då han var väldigt stel i sin vänster sida. Detta låter antagligen väldigt lame för alla er som inte är häst människor så jag publicerar lite bilder istället.

Erkänn att det är en söt häst, vissa hästar kan jag faktiskt tycka är sjukt fula men denna är helt underbar!

Välkomnar sommaren

Bara jag som är riktigt sugen på att starta sommaren nu? Har tänkt att beställa hem lite nya kläder, riktigt sugen på vitt faktiskt! Det känns så soligt och positivt nu när vintermörkret börjar försvinna. Av nåfon anledning så har sveriges mode de senaste åren omvandladts till svart och vitt, pösiga och formlösa kläder ofta. Jag är så sjukt trött på det! Här är några saker från nastygal och asos

Ut till gården

Har suttit den senaste halvtimmen och försökt ändra bloggdesignen, det enda jag har utfört är att göra en liten kategori låda som följer efter när man skrollar ner på sidan... men men, snart så blir det ut på landet och rida. Det är nog det bästa jag vet, man låter inte speciellt tuff när man säger det då ridning av någon anledning har blivit en sport som förknippas med små flickor. Jag har själv ridit enda sedan jag var liten, snart tio år nu. Det är så sjukt underbart, hur man kan koppla bort allt från hjärnan och bara jobba som ett med hästen.
 
Bild för ungefär fem år sedan, jag kunde inte hitta någon nyare...

Banan och keso pannkakor.

Detta blev dagens frukost! Riktigt goda plättar för alla banan älskare som är gjorda på keso, banan och havregryn. Såhär gör du!

Ingredienser:
1dl havregryn, du kan använda någon typ av mjöl också.
Banan efter smak, jag använde en liten.
0,5 dl keso
3 äggvitor, eller ett helt ägg.

Kör havregrynen till en mjöl i en mixer. Lägg i en skål och kör sedan keson och bananen till en puré. Blanda samman med havregrynen och tillsätt äggvitorna. Stek på medelhög värme tills de får bubblor på toppen, då vet du att du ska vända dem. Klart!

Energi: 280kcal
Protein: 21g
Kolhydrater: 38g
Fett: 5g


Överkropp

Precis blivit klar med ett kort styrkepass med fokus på överkropp. Skönt efter en stillasittande dag! Man känner verkligen hur man blir mer rörlig och pigg i huvudet efteråt! Lite senare så blir det ett yoga pass också innan jag ska sova.


Dagens lunch!

Ända sedan jag vaknade klickan halv nio har jag suttit framför datorn och skrivit uppsatser, jag har alltid varit överambitiös (med undantag när jag gick i sjuan och hellre satt och åt godis utanför affären istället för att vara på lektionerna) så var uppgift som jag gör tar ungefär fem timmar, och när det är en stor uppgift som idag så brukar det ta ännu längre tid. I alla fall så blev det mat framför datorn idag som bestod av två morötter, en skiva bröd, lite keso och en omelett gjord på ett ägg och några äggvitor!
Nu är protein depåerna fyllda och redo för träning!


Följ mig på bloglovin!

Precis börjat använda bloglovin, följ mig där vet ja! 
 
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4796019/?claim=xfpd2xuj732">Följ min blogg med Bloglovin</a>

Från pojke till man.

Vi fick precis reda på att våra grannar har filat på idén att få valpar på sin hund i år, och gissa vem som var pappa kandidaten? Simba! Min finaste lilla blandras ska efter fem år få se meningen med livet, haha! Hoppas valparna kommer att bli lika fina och snälla som han är, och en av valparna kanske vi behåller. Vi har länge tänkt på att skaffa en till hund så att Simba får lite sälskap medans vi som går på två ben är i jobbet och i skolan, och vem är inte en bättre vän en sin egen son?
 
 

Fått svårt att sova

Haft svårt att sova på sistone. Innan så har tiden gått så snabbt, man somnar och innan man vet ordet av det så är det morgon. Men den senaste veckan så har jag verkligen känt av alla åtta timmar i sängen. Jag drömmer också väldigt mycket, Detta kallas tydligen för REM-sömn och ska bara vara i några minuter per natt, men var gång jag vaknar så är jag mitt i en dröm. Jag undrar vad detta betyder? Det kanske är stress, eller bara en dålig säng. Har mormors gamla...

 

When I come home...

My skinny jeans are changed into swetpants, my highheels replaced with ragsockor and my smuged makeup is removed. When I come home, you wouldn't recognize me if you saw me.
Snacka om djupa ord.. Har suttit och filat på dem hela dagen. Äh, who am I kidding, det är Instagragram som har varit insperationen. La till det där med raggsockor helt själv däremot, kreativ tjej! Men texten är inte vald för inget utan jag tyckte den passade ganska bra idag. Tog direkt av mig kläderna när jag kom hem och bytte till leggings och pojkvännens hoodie, sminket åkte av och håret blev tvättat.

Stressig morgon, stressig dag.

Jag brukar alltid säga att som dagen börjar så slutar den. Och morgonen idag var väldigt stressig! Jag åt frukost så fort jag vakna och när jag var klar med den så hade jag fullt med tid kvar. Då tänkte jag att jag skulle ta det lite lugnt resten av morgonen, men shof sa det och så var klockan 8.05. Jag sprang ut till hallen och klädde på mig ytterkläderna och gick till skolan i rekordfart, 2 km på 12minuter, det är inte illa!


Italien i slutet av sommaren

Jag fick igår ett mail av pappa, han berättade att han och mina systrar ska iväg till Italien i Augusti och undrade om jag ville följa med. Det är min farfar som har ett hus i De italienska bergen i en stad som heter Labro. Det är världens finaste plats, 30 grader varmt på sommaren och samtidigt så ser man att det är snö på bergen bara en liten bit bort. Sist jag var där var jag dock bara tio år gammal men jag minns det som igår! De ska ta bilden dit och köra inom Schweiz men jag tror att jag tar direktflyg till Rom och möter dem där.
Finaste platsen. Man kan se huset på denna bild faktiskt! (tror jag...)
 
Jag vid havet sist vi var i Italien, fast på Sicilien och inte i Labro.

Godmorgon solstrålar!

Jag har kommit till min skola och gör ett projekt om grafiska bilder. Jag är nog den enda som gör något just nu eftersom att internet är riktigt kasst idag! Sån tur är så har jag 3G på mobilen så jag kan använda det för att göra klart min bild. Jag förstår inte vad skolor tänker när de skaffar ett långsamt men billigt internet. Det verkar som om alla skolor har det så! Nu under 2010-talet så arbetar i princip alla över internet och man kan inte hålla en lektion utan det. Så när det krashar så är hela dagen lite av ett slöseri. Hur som helst så är jag klar två timmar innan med min poster. Jag hade att välja om jag ville göra om en konstutställning, festival eller fotbolls match. Självklart valde jag fotbolls alternativet då det är en bra ursäkt för att kolla på bilder av snygga fotbolls killar! haha!
 
En riktigt bra dag för övrigt, det har inte hunnit gå så många timmar men jag vaknade definitivt på rätt sida idag!
 

Innanför presentpappret

Jag tänkte visa er vad min familj fick i present av mig idag. Min familj betyder allt för mig. De är de som alltid stöttar hur mycket man än har gjort bort sig, de som skulle ta sitt liv för än. Jag är välsignad som har en såpass stor familj som jag har men jag tycker att alla hjärtans dag är till för att fira med de som ligger en allra närmst hjärtat!
 
                      Mammas och Olas fortfarande inslagna presenter. Mamma fick choklad täckta laktrisbitar och Ola fick massor av olika sorters choklad praliner!
Dessa små klobbor sålde några 11 åriga barn till mig när jag var påväg in mot stan, det skulle gå till deras klassresa och jag kände bara mig tvungen att stödja dem när de har varit så duktiga och gjort helt egna klubbor och tvålar och sedan stå ute i kylan och sälja!
Presenten till min pojkvän. Det är små choklad praliner formade som cupcakes med vit choklad och jordgubb. Nam!
 
 
 

Träffade älsklingen tillslut

Det var nära ögat att jag inte fick träffa pojkvännen över huvud taget idag. Detta för att jag gärna ville ha en alla hjärtans dag middag med familjen innan jag åkte till honom. Men sushi restaurangen hade det väldigt stressigt ikväll så att telefon linjen var helt full! Detta ledde till att vi fick maten 1,5 timme senare än planerat och jag kom inte till min älskling för ens klockan åtta.
Men vi hade det jätte mysigt och han fick sina presenter och jag mina! Jag fick lite tvålar och sånt mys från the body shop med jordgubbsdoft!


Presentköp

Är på stan och handlar presenter till min familj och pojkvän, spenderade 500:- på sisådär tio minuter, haha! Men det är bara alla hjärtans dag en gång om året så det är totalt värt det! Jag tänker inte berätta än vad jag köpte, men utifrån påsen så kan man ju gissa.


Alla hjärtans dag bak

Vaknade klockan 6.30 i morse och tyckte att det var onödigt att somna om då klockan ringer klockan sju igen. Så jag gick upp och bakade en kladdkaka till skolkafét för lite alla hjärtans dag mys. Jag äter själv inte kakor men de som köpte (dvs alla som hann köpa innan den tog slut) sa att den var supergod! I vanliga fall när jag bakar så lägger jag alltid till lite "majkänsla" på något sätt men jag var för trätt för att börja tänka på sådant så det blev en vanlig kladdkaka som jag stoppade lite chokladbitar i. Vilket som så var den riktigt populär! Det tog inte fem minuter innan kakfatet var tomt!
 
Haha, ser ut som om jag har världens underbett på denna bilden.

Hälsofördelar med grönt té

Grönt té, ni har säkert hört om att det är supermodellernas hemlighet och att asiaterna har använt det som läkemedel i tusen år, men vad gör egentligen denna dryck?


Alzheimers och Parkinson

I Grönt té så finns antioxidanden polyfenolener, de skyddar hjärnan genom att binda giftiga föroreningar. Det gör att våra hjärnceller håller sig friska under mycket längre tid än vad de skulle göra annars. 

 

Vikt


Metabolism är hur mycket din kropp förbränner, detta är inte bara bra för din vikt, utan kroppen tar också upp mer näring än vad de skulle göra annars. Detta beror på antioxidanten EGCG. I ett försök med möss så visade det sig att de möss som fick i sig grönt té absorberade 30% mindre fett än vad mössen utan té gjorde. Supermodeller Miranda Kerr berättar att hennes hemlighet för att hålla sig i form året om är fem koppar té varje dag.

 

Blodsjukdomar

Med åren så hakar protein och glucos sig samman mer och mer vilket påskyndar åldrandet i blodkärl och hjärta. Grönt té minskar glucosnivåerna vilket bromsar ner denna process. I en studie så visade det att på 12 veckor så minskade kolesterol värdet med 11.3% för de som drack té. En annan studie i Japan med 6000 försökskaniner visade att de kvinnor som drack minst fem koppar té om dagen hade hälften så stor risk att få en hjärt attack jämfört med de som inte drack något alls.

 

Cancer


Grönt té sägs skydda mog många canserformer. Så som Leukemi, bröstcancer, äggstockcancer, levercancer, osv. Rökare rekommenderas att dricka mycket grönt té då de inte drabbas av lungcancer lika ofta. Det gör detta genom att skydda kroppen mot fria syre radikaler, fria syreradikaler är det som kan förstöra ditt DNA. (cancer är DNA skador).

 

Hud

Din hud kommer att förbli rynkfri mycket längre om du dricker grönt té. En av anledningarna till detta är för att enzymet SOD minskar kraftigt efter 60. Men Grönt té ökar SOD i kroppen och håller dig ung längre. Det hjälper dig även att skydda din kropp mot UV strålning, så när du åker på semester så kommer du märka att du inte blir lika sönderbränd om du dricker té. E och C vitamin är de viktigaste för att hålla huden vacker, Té kompletterar dessa vitaminer på ett bra sätt!

 

Hur mycket ska man dricka?


Studier visar att en kopp om dagen hjälper för att uppnå en bättre hälsa, men för att ge din kropp en riktigt bra kick som räcker livet ut så är det bra med fem koppar eller mer. Jag dricker ungefär sex koppar om dagen. Frukost, förmiddag, lunch, eftermiddag, kvällsmat och innan jag går och lägger mig. Jag har druckit té ända sen jag var liten så jag kan inte ge er några alternativ som min kropp har förändrats på. Men jag kan säga att jag aldrig har haft någon sjukdom mer än små förkylningar, mina värden är perfekta, lågt kolesterol och len hy. Kanske beror detta på att jag är en té drickare, det bidrar definitivt i alla fall!

 

 


Missade träningen

Åh! Så dum jag känner mig! trots att jag vet att jag ska anmäla mig i tid till yogan så glömde jag totalt bort det idag! Skit också. Aja, jag ska nog ta och ha en vilodag isåfall. Drar nog ut på en långpromenad till sjukhuset och sen till kyrkan! Så tar jag yoga på söndag i stället som i vanliga fall är min vilodag.
Höll dessutom i ett yogapass i skolan idag, det gick ganska bra faktiskt!


nyttiga havrekakor

sjukt goda havrekakor som du kan variera lite som du känner för, hade mina med smak av jordgubb ocg tranbär och de blev sjuk goda!
 
Gör 20 kakor.
Ingridienser:
4 dl fiberhavregryn
1 dl kokosolja
1 skopa proteinpulver, jag hade smaken strawberry milkshake.
1 msk sötning, t.ex agave eller stevia. Jag använde dadelsirap (så gott!)
1 dl äggvita, motsvarande äggvita från 3 ägg.
1 dl torkad frukt
1 tsk vaniljpulver
ev. bakpulver för luftigare kakor.
 
börja med att sätta ugnen på 175°. Blanda de torra ingridienserna. Smält under tiden kokosolja ifall du inte har flytande, det kan du göra i micron eller över vattenbad. Lägg i sötning, behöver inte vara exakt en matsked utan ös på efter smak. Häll i äggvita och den flytande kokosoljan. blanda ihop tills allt är en deg. Ifall det behövs så kan du hälla i lite extra äggvita, degen ska inte vara mjölig.
Tryck ut kakorna på en plåt och ställ in i ugnen 15 minuter. 
 
Kalorier: 55kcal
Fett: 2,5g
Protein: 2,5g
Kolhudrater: 5g
 
 

Avbruten i lässtunden

Jag och min kompis gick under första lektionen, som var läsning, ut och satte upp posters för skolan, skitjobbigt ar det och mina fingrar höll på att frysa ihjäl! Det var riktigt äckligt också då Lunds avlopp just nu håller på att tömmas, så dela mc donalds området luktar som gammalt bajs, uäk! Jag var bara tvungen att gå fram och ta en bild på en av arbetarna. Värsta jobbet ever?


Promenad innan frukost

Idag så blev det lite problem inom familjen, så mamma var igår kväll tvungen att åka till mormor och stanna där över natten. Så det blev min tur att hand om lunchrundan med hunden, men nu är det så att jag inte har tid att åka hem på lunchen så jag fick få innan skolan istället! Det blev en 4 km runda, riktigt skönt!

Man är riktigt snygg när man är ute och går..


Kvällssug

Kände riktigt mycket för mat nu såhär mot kvälls timmarna, men av någon anledning så känns det som om det enda jag har gjort idag va att äta. Shit så fel jag hade! Hatar när man tror att man äter jätte mycket, men egentligen så har man bara ätit för lite. Så det blev favoriten, rostade fullkorns mackor med hasselnöts och kakao smör, nam!


Yoga framgångar!

Vart ett riktigt bra yoga pass! Gjorde framgångar psykiskt såväl som fysiskt. Jag har länge hört att känslor är kopplade till yoga, speciellt när man arbetar med höft området. Jag har dock aldrig upplevt det själv och alltid trott att det är en massa fjantar som överdriver, men idag så träffade det mig starkt, visste inte om jag ville gråta eller skratta, sluta eller fortsätta. Är fortfarande skakis såhär tio minuter efteråt.
Dessutom så lyckades jag med crow för första gången. Det är en ställning som annars har varit väldigt svår för mig, ni som gör yoga vet säkert att vissa har jätte lätt för denna pose medan för andra så är den helt omöjlig. Detta är för att man måste vara helt proportionell för att klara denna ställning. Jag har väldigt långa ben jämfört med resten av min kropp så jag har fått arbeta i flera månader för att klara det, hade nästan gett upp men idag så gick det! 

Rupm-censur

En trött Majk såhär i efterhand.
Föresten! Vad tycker ni om den nya designen?

Vinterpromenad

Hatar kyla, men älskar vinter! Jag har gått typ en mil idag i detta fina vädret, först till sjukhuset och sen till affären och handla. Sen fick hunden och katten följa med på en promenad i kylan.
Ska plugga lite och sen sätta igång med yoga, känner mig så sjukt stel!
 

Godmorgon!

Klockan är nio och solen är påväg upp! Jag är så sjukt glad över att bo i södra Sverige så man slipper de norrlandsproblemen att vara utan sol hela vintern. Jag har precis kommit ut ut duschen och ska snart klä om och dra till sjukhuset. Vet inte om jag borde gå eller ta buss, känner verkligen för att gå med tanke på det fina vädret, men då blir det för kallt för att bara ha skinn jackan på sig! Decisions, decisions..


Pizza night!

Första pizzan på flera månader! Äter i vanliga fall inte pizza men idag så kom mamma med idén att baka egna. Så sjukt gott asså, hoppas att det blir mer pizzabak i framtiden.
Med den övriga degen gjorde jag en calzone fylld med ananas och lingon som dessert, nam!

 

Pizza a la majk

Pizzabotten:

värm 0,75dl vatten tills fingervarmt och blanda i 1 msk olja. smula sönder 12g jäst (1/4 paket) i en bunke och häll över lite av vattnet och lös upp jästen, häll över resten utav vattnet. Tillsätt ca 5dl rågsikt och 3dl rågmjöl. Du kan byta ut detta mot dinkelmjöl, grahammjöl, osv. I med en gnutta salt och valfria kryddor, rosmarin är att rekomendera! låt jäsa i 30 minuter och kavla sedan ut, fyll mad valfria ingridienser och stoppa in i 10 minuter i ugnen, TADA! 

 


Lång vecka och lat helg

Igår så åkte jag till sjukhuset efter skolan, blev att skippa tennisen som jag i vanliga fall spelar på fredagar, men thats fine! Däremot så hade jag otroligt mycket spring i benen i morse då jag inte tränade igår och sprang som en galning upp och ner för trapporna innan någon hade vaknat. Sprang 100 våningar totalt!
Fina fiskar som jag hittade när jag var uppe och stoja.


På sjukhuset

Ligger i min älsklings famn, han sitter och försöker få i sig en pigelin och jag försöker sova. Haha sorgliga paret.. Vi har det faktiskt jätte mysigt, jag tror att man har hittat den rätta när man kan sitta och bara göra ingenting tillsammans! Vi ska snart ut på en promenad i korridoren och hämta lite té till mig.
Är sjukt trött, det har varit några intensiva dagar nu den senaste veckan som har varit fyllda med oro..


Yollibox

Direkt efter skolan så gick jag till sjukhuset. Få vägen svängde jag in på ica och köpte två paket frozen yoghurt! Jag har velat testa dessa yolliboxar ett tag nu men inte hittat dem i min vanliga ica affär. Måste säga att detta var bland det godaste jag ätit! Dessutom så kundr jag inte hitta något dåligt i innehållet, vilket är helt underbart! Jag testade jordgubb och chokladsmak, kan inte bestämma mig för vilken som är min favorit. Däremot så var de väldigt overpriced, idag så var det specialpris med två för 79:- men annars så kostar det 50:- st!


Nationella prov!

Precis klar med nationella proven i svenska nu, var så fruktansvärt nervös innan men nu när jag är klar så känns det fantastiskt! Det gick hur bra som helst. Såklart så ser alla detta som världens möjlighet att äta och folk hade med sig kakburkar, godis, halva och flera liter energidryck! Jag nöjde mig med en klase vindruvor, nötter och en macka.

 

 

Vill inte se den dumma filmen

Sitter i skolsoffan, i bakgrunden hörs några spanska röster från någon dum film som är på. Skit tråkig.. Handlar typ om horor eller något. Vill bara sluta så jag kan gå till sjukhuset igen!
Saker man gör när man har tråkigt.


På väg hem efter en lång dag

Sitter just nu på bussen påväg hem, det har varit en lång dag fylld med stress och tårar. Känner bara för att slänga mig framför soffan med lite mat, det blev bara en banan till lunch och en keso mellanmål tre timmar senare. Tur att jag tog styrketräningen i morse för jag skulle inte orka göra det ikväll!
Min fina pojkvän!


På BUS

Nä, inte BUS som i leksugen, utan BUS som i barn och ungdomssjukhuset. Jag stack hem från skolan efter en timme och gick ut med vovven, direkt efter det till sjukhuset! Det är en mycket nära människa som blev inlagd inatt och självklart så gråter jag bara när jag får reda på det i skolan.. Men testerna ser okej ut och vi väntar bara på svar från hjärtdoktorn, hoppas de ser bra ut så hen kan vara hemma hon några dagar!


Stalltjej

Har äntligen tagit mig tiden att rida! Jag är en före detta hästtjej, ni vet en av de jobbiga som bara pratar om sin häst hela tiden, haha! I alla fall så har jag inte ridit på flera månader men åkte ut till gården idag för en ridtur. Shit va kul det var! Vill bara börja rida dagligen igen, och hästen älskade det, han var skutglad när jag kom! Till sommaren när jag börjar skola i Malmö så kommer det va lättare för mig att ta mig dit så då blir det att vara i stallet oftare.


Depp dag

Har varit en riktigt kass dag än så länge, har inte gjort någonting förutom att kolla på netflix och bråkat med mamma! Åå palla life. Dessutom så är älsklingen jätte sjuk så jag kan inte vara med honom alls de kommande veckorna! Ska åka in till stan nu och träffa lite vänner så jag hoppas att dagen blir lite roligare då!


Morningworkout

Vaknade sent imorse och satte direkt igång med styrketräning! Skönt! Nu är det en riktigt stor frukost bestående av ägg, keso, bröd, gröt och frukt!


Mot tennisplanen!

Nu bär det av mot en timmes tennis med far och broder. Tycker det är kul när man kan få med sin annars inaktiva familj och röra på sig!


Promenader

Vad är nyckeln till frihet? Vardagsmotion! Jag kom precis hem från hundpromenad nummer två! Totalt så blev det en mil idag.
Att gå ar många fördelar, inte nog med att det är ett enkelt sätt att komma iform utan det är positivt på flera andra sätt.
Minskar risken för #1 dödsorsaken i Sverige.
I Sverie så är den vanligaste dödsorsaken hjärt och kärlsjukdomar. Folk som hår har mindre strokes och hjärtattacker och det nyttiga HDL kolesterolet höjs. Det är ett kolesterol som tar det onyttiga LDL kolesterolet ut ur kroppen.

Minskar risken till diabetes
Endast 30 minuters daglig promenad om dagen gör dina muskler mer känsliga för insulin. Vad söm händer när man får diabetes är att cellerna är uttröttade och inte längre reagerar på insulinet längre. Promenader motverkar alltså detta.

Håller dig igång
En promenad på morgonen innan du sätter igång med din dag får dig att vara mer koncentrerad och göra bättre ifrån dig då syre upptaget till hjärnan sätter igång.

Bränner fett
Låg aktivitets träning bränner faktiskt mer fett än vad en hård fysisk aktivitet gör, hård fysisk aktivitet bränner kolhydrater. Däremot så kommer det inte spela någon roll för din vikt om du går eller gör någon annan aktivitet då det är det slutgiltiga kaloriintaget som förändrar sin vikt. Men en promenad innan du har ätit frukost på morgonen kommer definitivt hjälpa dig som har problem med vikten.