Sömn

Jag har precis sovit i två och en halv timme. Jag var så himla trött när jag kom hem från Åhus och åt bara lite snabbt och gick och la mig. Man känner verkligen hur påverkad man blir av för lite sömn och hur viktigt det är för kroppen.
 
Konsekvenser av för lite sömn:
♥ Försämrad koncentrations förmåga
♥ Man blir känsligare
♥ Försämrad reaktionsförmåga
♥ Försämrat imunförsvar
♥ Leptinet(hormonet som säger till att man är mätt) minskar och Ghrelinet(hungersstimulerande hormon) höjs
♥ Vi blir rynkiga snabbare
 
Detta är bara några av konsekvenserna och de leder till bland annat hjärtsjukdomar, fetma, diabetes typ 2, depression, osv. 
 
Vad händer i din kropp när du sover:
♥ Vi växer, både på längd och i muskelmassa. Du bygger inte dina muskler i gymmet, då bryter du faktiskt ner dem. Men när du sover så bygger de upp sig igen och blir starkare.
♥ Vi blir smartare, när vi sover så lagrar vi minnen. Studier har visat att folk som tar en tupplur innan ett test klarar sig 40% bättre än de som ine gör det.
♥ Vi åldras långsamare
♥ Skapar lägre halter av stress hormon
 
Och detta är bara några av hälsofördelarna. Ni har säkert märkt hur ni blir jobbiga och lite tjuriga när ni  har sovit för lite, om ni inte har märkt det själva så slår jag vad om att er omgivning har märkt det. Jag märker själv väldiigt tydligt när jag har sovit för lite, jag blir ganska jobbig att samtala med och har väldigt svårt att koncentrera mig. De flesta människor behöver mellan sex och nio timmars sömn per natt beroende på hur bra man sover under natten, och det är viktigt att använda dessa timmar till sömn.
 
För att få en bra sömn så är det vissa grejer som man ska tänka på.
♥ Undvik alcohol, det gör att du somnas snabbare, men under natten så kommer din sömn vara mycket sämre. Dessutom så snarkar folk som dricker mer.
♥ Undvik koffein, koffein har effekten på kroppen att man tror att man är pigg när man egentligen är trött. Det är dock väldigt olika från person till person hur känslig man är för koffein.
♥ Sov i en tyst, mörk och sval miljö.
♥ Människan har en inbyggd sov klocka, vi är menade att sova på natten och sömnen kommer att bli försämrad om man tar den någon annan tid på dygnet.
♥ Lågintensiv träning några timmar innan läggdags har visat stora skillnader, försök att ta en promenad eller en lätt joggingtur efter maten så kommer du somna mycket snabbare. Om du däremot tränar lite mer intensivt precis innan läggdags så kommer du ha mycket svårare för att somna.
♥ Gå inte direkt från dator till säng, du behöver tid att varva ner hjärnan innan du går och lägger dig. Ta en kopp té och läs en bok innan du somnar istället för att se på TV, chatta på datorn, spela mobilspel, osv.

 

Tillbaka i Lund

Nu är jag tillbaka i Lund igen! Jag tänkte bara skriva detta snabba inlägg och sen gå och lägga mig och sova... Jag kan knappt hålla ögonen öppna så trött jag är! Haha, men jag kommer skriva ett lite längre inlägg när jag vaknar igen, kram!
 

Så håller du formen under utlandssemestern

Vad ska man äta på resan? Ofta finns det fullt med onyttiga alternativ och ett stort bord med kakor som kan vara svårt att stå emot. Många har olika åsikter om hur man ska äta när man reser, vissa tycker att man ska skita fullkomligi i vad man äter och trycka i sig all möjlig skit, men jag tycker att man ska utnyttja allt det hälsosamma som finns på buffen (som man ofta blundar för).
 
Tips för att hålla hälsan på semestern
 
Mat:
 
♥ Om ni har beställt frukost buffé på hotellet så kan det vara bra att ta en runda runt matsalen innan du börjar lasta på med mat på tallriken. Ignorera kakborden och leta efter saker som ägg, naturell yoghurt, nötter och frukter. 
 
♥ Om ni äter frukost på stan, eller någon resurang i närheten så behöver du inte välja croissanter med choklad och grädde till frukost. Utan kanske en omelett med grönsaker, en frukt sallad eller en god exotisk smothie(se bara till så att de inte har fyllt på med glass och socker i den). Om ni gillar att gå omkrin på stan och köpa mat på en marknad så är detta ett utmärkt tillfälle att testa några av landets specialitéer. När jag är i Italien så brukar jag gå och köpa en kopp kaffe och lite nyskördade fikon och grönsaker och sätta mig att äta på en bänk.
 
♥ Hur ser landets kost ut? När jag åker till ett land vid havet så brukar jag alltid sluta med att vara vegeterian i några dagar och äta skaldjur (dock så går stor del till mamma). På detta sättet så blir det mycket lättare att hålla sig hälsosam då det på i princip alla restutanger finns flera sallads alternativ med skaldjur och fisk. Om det finns helt vegetariskt så tar jag självklart det men ofta så finns inte det i alla länder. Nästan alla länder som jag har varit i har haft fullt med nyttiga alternativ, soppor sallader, osv. Med undantag USA kanske där det ibland kan vara svårt att hitta mat som inte är friterad.
 
Träning:
Många vill inte träna på sin semester, men det finns ändå många sätt som du kan hålla igång kroppen på!
 
♥ Promenader, ta låga promenader längst stranden, gå ut på en lång shoppingrunda eller utforska staden som du bor i. Ofta så kan man vara ute i flera timmar och gå utan att tänka på att man faktiskt gör lite fysisk aktivitet.
 
♥ Bada, alla älskar väll att bada? Undvik att ligga i solen och försöka få den brännan på stranden och hoppa istället i vattnet och ha lite kul! Ni känner säker igen den känslan från när man var barn och kom upp ur vattnet aldeles flåsande av uttröttning. Dessutom så får man en bättre bränna när man är i vattnet då solstrålarna relfekterar på kroppen, just sayin..
 
♥ Ta trapporna, varför ska man ta hissen bara för att det finns en? Detta är en typisk sak som många latar sig med när de är på semester, och det finns ingen anledning till att inte ta trapporna tycker jag, det tar lika snabbt när man ska vänta på andra hotell gäster som ska ta hissen med dig.
 
 

Bloggen stängs över helgen

Jag sitter i soffan och äter nötter och dricker té just nu, jag har nästan packat klart för helgens äventyr och tar tåget om tre timmar. Jag ska iväg på en liten konfirmationsträff i Åhus, stället som jag konfirmerades på i sommras. Det betyder att bloggen kommer att vara nedstängd under helgen då de har en strikt "ingen elektronik" policy. 
Men ni får komma tillbaks på söndag eftermidag igen och då lovar jag att jag uppdaterar igen det första jag gör när jag kommer hem!

Ingenting

Idag så har jag mest chillat efter att jag kom hem från gymmet, och det var jätte skönt! Jag satte direkt igång med mat när jag kom hem och pluggade sedan i några timmar, jag vet inte exakt hur lång tid det var, men när jag slutade så var klockan sex! Jag har intagnings prov till fysikpogramet om en och en halv vecka så jag vill verkligen vara väl förberedd farm tills dess. 
 
Till middag så blev det denna fräsha salladen med paprika, gurka, tomat, bönor och ägg!

Dagens träning

Tjena! Just nu så är jag riktigt trött. Jag har varit på gymmet och kört ett jätteskönt pass, jag var lite besviken på mig själv i slutet att jag inte hade ätit innan jag stack dit så att jag kunde prestera lite hårdare, men jag är stolt ändå! Jag lyckades både springa fem kilometer för första gången och gå ner i splitt! Haha, jag klarar bara det ena benet än sålänge dock men jag är väldigt nära på det andra benet också. 
 
Dagens pass:
♥ 5 km löpning på löpbandet
♥ 10x3 bicepcurls (6kg)
♥ 10x3 chins med hjälp
♥ 10x3 bröstpress i cablecrossover (18 kg)
♥ 10x3 chaturanga push ups med knä till armbåge
♥ 10x3 bänkpress i maskin (12 kg)
♥ 3x underarm handstående så länge jag kan
♥ 10 min stretch
 


Tolv år

Nu har vi sjungt ja må han leva och öppnat många klappar, min lillebror fyller tolv år idag! Det är sjukt hur snabbt tiden går, det känns som om det var igår jag fyllde tolv nästan! Haha, jag vill inte att min lillebror ska bli gammal! Han känns fortfarande som den lille plutt som bröt benet när han precis hade lärts sig gå och äter med hela ansiktet, haha! Av mig och pojkvännen så fick han ett jättestort poskägg som var fyllt med roliga saker. Vi hade i ett halvkilo lösgodis, läsk, tuggumi, en bomerang, två t-shirtar, punchrullar, osv! Haha vi gick egentligen bara omkring i massor av affärer för att hitta saker som vi visste att han skulle gilla utan att det tog för mycket plats, och han blev riktigt glad!

Morgonpromenad

Godmorgon! Mamma väckte mig kvart i sex och bad mig att ta ut hunden, så det blev en timmes promenad i soluppgången, ifatt det skulle vara några grader varmare så skulle jag njutit, men det var riktigt kallt! Jag kom in kvart i sju och tog en snabb dusch och gjorde en kopp té och nu har jag suttit i soffan och läst i en timme och väntar på att klockan ska bli åtta så vi kan sätta igång med firandet av min bror.


Proteinvåfflor

Imorse så kom pojkvännen och överaskade mig tidigt på morgonen med rosor. Det var nästan två veckor sedan vi träffades nu pga sjukdom och semester, så jag blev självklart jätteglad! Vi var dock båda utsvultna vid den tiden och jag mixade snabbt ihop ett mumsigt våffelrecept.
 
Ingridienser till sex våfflor:
♥ fyra matskedar mjöl (dinkel/råg/mandel/osv)
♥ en matsked vetekli (eller mer mjöl)
♥ en skopa proteinpulver
♥ en matsked bakpulver
♥ ett ägg
♥ tre äggvitor
♥ två generösa matskedar kvarg eller keso
♥ matfett till järnet
♥ en nypa salt
 
Utförande:
Blanda alla torra ingridienser i en bunke och häll därefter i resterande ingridienser, blanda väl och lägg på ett uphettat våffeljärn med lite matfett på, tänk på att få fett på övre delev av järnet också då smeten lätt fastnar. Servera med, frukt, grädde, bär, eller något helt annat!
 

Födelsedagspresenter

Jag och pojkvännen har precs kommit hem från Malmö efter att ha shoppat födelsedagspresenter till min linnebror som fyller år imorgon! Vi åkte först ner till innerstan i Malmö, sen ut mot Jägersro och tillsist in på Emporia. Jag och pojkvännen har en riktigt bra present forbered nu, han kommer verkligen att bli glad! Ni får se imorgon vad det blev för något! När jag var inne på Hollister så hände också en lite rolig grej, butikschefen kom fram och frågade om jag ville börja jobba hos dem, haha! Men självklart så var jag för ung än sålänge och får vänta tills jag åtminstone har gått ut grundskolan... 
 
Jag passade på att äta froyo till lunch, nam!

Gårdagens träning

Igår så blev det ett kort pass då gymmet höll på och stänga och jag var jätte trött, men bättre än inget!
 
♥ 10x3 torso twist på vardera sida (28kg)
♥ 15x3 sidplanka med höftlyft (2kg)
♥ 15x3 rygglyft på pilatesboll
♥ 10x3 triceps böj med TRX band
♥ 10x3 crunches med TRX band
♥ 10x3 omvända flyes i maskin (16kg)
 


Gårdagen i ett nötskal

Igår så var det en väldigt dålig dag på bloggen, ni märkte säkert att jag inte uppdaterade en enda gång! Det var helt enkelt så att jag inte hade någon tid alls, vi åkte från hotellet klockan tio och innan dess så packade jag och åt frukost. 
Vi anlände på flygplatsen klockan halv tolv och två timmar senare var vi på arlanda, jag tyckte det var lite kul att dett låg fullt med bakelser under denna skylt.
Sen anlände vi på Sturu och åkte direkt till katthotellet och hämtade upp Lilla M (min katt), hon var jätteglat att se oss och hoppade omkring som en galning i bilen.
Väl hemma så packkade jag mina gymkläder och stack ner till stan för en middag med Märta, hon åt Mc Donalds och jag sushi! Fin bild lånad av Märta...
Sen så drog jag till gymmet och körde bål, nice!
 
Tillsist så gick jag till Coop och veckohandlade, när jag kom till botulfsplatsen så var klockan tio och en halvtimme senare så var jag hemma och gick direkt och la mig. Hittade dessa fin fina kaniner på Coop och kom på att jag måste börja påskbaka!

Middag sista kvällen

Idag så har jag ätit en riktigt god middag! För min och mammas del så blev det svampsoppa som var riktigt mäktig, haha jag orkade bara halva portionen! Ola och lillebror åt varsin hamburgare, de sa att det var den bästa hamburgaren de någonsin ätit tillsammans med de bästa pommes fritsen de ätit! Så det var nog ett bra tecken. Jag har nästan packat klart allt nu, imorgon så åker vi hem till Lund igen. Det ska bli skönt på det sättet att jag får tillbaka mina rutiner, jag får panik när saker händer på ett annat sätt än vad jag vill, haha! Men samtidigt så ska det bli synd att lämna detta underbara ställe, det är så skönt att bli servad med allt!

Massor av träning och en felfri utsikt

Detta har varit en riktigt bra dag! Den strartade lite segt och jag kännde mest för att bara stanna inne på rummet och lata mig hela dagen, men se så åkte jag i alla fall ut i backen klockan elva och körde sedan enda intill sista minuten. När jag kom upp på rummet igen så vilade jag i en halvtimme och gick sen ner till gymmet och löpte den längsta sträckan jag någonsin har gjort, 4,5 km! Haha, jag vet att det inte är jätte mycket men jag är glad att jag gör framsteg i alla fall. Nu sitter jag i soffan igen och väntar på att duschen ska bli ledig medan jag njuter av utsikten, en riktigt fin solnedgång idag!
 
 

Bulle på berget

Jag sitter ute på ett café med mamma just nu ute i kylan. Jag har precis åkt en riktig värsting backe där jag tappade skidorna en gång och face planta marken en gång, nice! Det är svårt att få i sig tillräckligt med mat har jag märkt, särskilt när man är vegetarian och maten inte är lika kalorifylld som köttätarnas. Nu när jag är inne på tredje dagen så märker jag att glukos depåerna är ordentligt tömda och jag fick gå in och köpa en bulle för att klara av att fortsätta åka, nam!


Lång skidtur

Idag så var vi ute i backen i fem timmar totalt, det var riktigt roligt faktiskt! Men när vi skulle luncha så var de enda backarna som man hade möjlighet att ta sig nerför svarta puckelpistar. Haha, jag har faktiskt aldrig åkt en svart backe innan, förutom den gången som jag åkte skidor för allra första gången och inte vågade hoppa av när man skulle och tog mig till en svart istället, haha! Vilket som så gick det hur bra som helst, jag stannade mitt i backen en gång däremot och höll mig fast i en stolpe.
 
 

Earth hour

Igår så var ju earth hour! Jag och mamma firar denna händelse var år, då släcker vi alla lampor och tänder ljus istället samtidigt som vi spelar något spel eller målar naglarna, killarna däremot tycker bara att det är tramsigt och kollar på TV och använder datorerna precis som vanligt. Jag tror inte att denna timme förändrar vår miljö speciellt mycket, det som jag gillar med denna timme är det symboliska. Att stor del av världens befolkning släcker sina lampor för att göra en skillnad i världen. Det är det som jag tycker betyder mest, lite hopp i mänskligheten på något sätt, att vi vill förändra saker och tar denna möjlighet till att göra det. Igår klockan halv nio så släckte hotellet alla sina lampor och ställde fram ljus istället. det var väldigt mysigt faktiskt, synd bara att vi inte tänkte på det innan och var mitt uppe i vår middag då, haha! Men jag gillade det och tyckte att det var ett bra initiativ av hotellet.

En vacker dag

 
Idag så är det en aldeles fantastisk dag i Åre! Vi har verkligen haft tur med vädret under denna semestern och jag hoppas att det fortsätter såhärfam tills att vi åker hem. Jag vaknade klockan kvart i sju idag och klockan halv åtta så gick jag ner i resturangen och åt lite. När jag var påväg upp igen så blev jag slagen av den underbara utsikten vi har, berget är helt snötäckt idag och solen lyser starkt på topparna medans molnen slingrar sig runt berget.
 
Nu sitter jag och myser med en kopp té och njuter av utsikten, när killarna vaknar så ska vi gå ner till spaet och sen äta lite mer, haha!
 
Vad ni tror händer när jag tar bilder
 
Vad som egentligen händer..

TEMO firande

Jag och mamma sitter uppe på rummet och lillebror och Ola är nere i källaren och spelar pingis, vi har precis ätit en jätte middag och firat TEMO-dag. Temo dag är lite av en egenpåhittad högtid som vi firar på våra skidsemestrar. Då går vi och tar en fika och delar ut presenter till varandra som får kosta en speciell summa som man kommer överens om tillsammans innan. Sen så avrundar man det med en middag, det var verkligen jätte mysigt!

Färdig för middag.

Snart ska vi ner till lobbyn och fira lite och avrunda med en middag i resturangen. Dock så är det bara jag som är färdigfixad än sålänge så jag sitter framför TVn och kollar på sveriges version av "Americas Funniest Home Videos".
 
Klänning från Femme.

Skidåkning

Förlåt för den kassa updateringen idag, jag har helt enkelt inte haft tid när jag har varit ute i backen hela tiden, men det förstår ni säkert! Det är aldeles underbart väder här och nästan inga människor i backen, precis som man vill ha det! Jag har precis tagit en dusch och klätt mig för att gå ner till lobbyn ocg fira TEMO-dagen, nice!
 
Haha, snygg tjej!
 

Spa morgon

Jag och mamma vaknade väldigt tidigt idag, halv sex för att vara exakt. Vi gick ner i lobbyn i en halvtimme innan spaet öppnade och då satt vi där i en timme. Vi bastade, badade och läste skvaller tidningar, en perfekt start!



En snabb jogg, spa och fotboll

Jag sitter nu i soffan och myser i soffan framför fotboll, jag är verkligen helt lost på detta ämne. Först och främst så vat jag inte vad det är för cup, champions leauge? och för det andra, varför är det svenska barn framför irländska spelare? Enda anledningen till att jag kollar är på grund av Zlatan, och enda anledningen till att jag vill se Zlatan är för att han är skåning, haha!
Jag har i alla fall precis varit nera i gymmet och sprungit några kilometer, jag hade bara en kvart på mig så jag körde lite högre tempo idag än vanligt! Det  är väldigt skönt att komma tillbaka till träningen igen efter att man har varit sjuk. Sen så gick jag upp på rummet och åt middag och sitter nu som sagt med en kopp té framför TVn.

I Åre

Nu är vi framme, förra året så tog vi tåget men nu så valde vi att ta flyget fårst till Arlanda och sen till Östersund. Haha, första gången jag var i Stockholm faktiskt! Allting gick supersmidigt och vi fick både hyrbil och hotellrum inom några minuter. Jag och Ola ska snart åka och handla lite mat som vi ska ha på rummet och sen så ska jag ner till gymmet och till sist avsluta med lite spa, life is good! 
 
Vi börjar närma oss!
 
 
Två glada killar som var påväg ner till spaet.
 
 
 
 
 

Frulle

Till frukost idag så blev det en av mina favoriter, en kladdig gröt med vanilj! Sist jag gjorde detta recept så blev det en choklad version av den men idag så körde jag på med vanilj!

 

Ingridienser:

♥ en deciliter fiberhavregryn

♥ en och en halv deciliter vatten

♥ ett ägg

♥ en tesked vaniljpulver

♥ en halv banan

♥ ev en halv deciliter mjölk

 

Utförande:

Kok ihop havregryn, vatten och mjölk i micron eller på spisen. När de har bildat en grötig konsistens så lägger du i ett ägg, en halv mosad banan och vanilj och låter puttra lite till tills du får önskad konsistens. Jag åt min med jordnötssmör, men du kan hälla på lite vad du tycker är gott!


Nu bär det av!

Nu bär det av till Åre! Jag känner mig fortfarande inte riktigt kry, men mycket bättre! Så imorgon så blir det förhoppningsvis skidåkning.

Jag är med i Julia+

För några månader sedan så fick jag ett samtal från min barndomspojkväns mammas kompis (komplicerad koppling, I know) som är redaktör för tidningen Julia. Hon berättade för mig att de i mitten av Mars skulle släppa tidningen Julia+ som är en tonårs version av den vanliga Julia tdningen. I alla fall så ville hon intervjua mig och mina kompisar om shopping och mode, och självklart ville vi det! Så jag ringde två vänner och hörde om de ville vara med och några dagar senare så satt vi alla fyra i mitt hus. När jag var och shoppade igår så hittade jag tidningen och köpte den såklart på direkten! Jag har inte orkat läsa intervjun än men kollat på bilderna som är med i artikeln tusen gånger, haha, hon valde verkligen de värsta bilderna hon kunde hitta! Jag bryr mig faktisk inte specielt mycket om bilderna inte var de charmigaste, det var kul att få vara med, så gå och köp Julia+ vet jag!

Nyttiga pannkakor

Jag hade precis tagit en liten tupplur när min bror kom hem, jag märkte då att magen kurrade och gick och gjorde dessa pannkakor med smak av citron. De är ett perfekt mellanmål som inte tar mer än tio minuter att slänga ihop och är riktigt goda dessutom!
 
Ingridienser för sex pannkakor:
♥ en deciliter mjöl (Jag använder havremjöl, vilket är havregryn som jag har mixat till ett pulver)
♥ tre äggvitor eller ett ägg
♥ en halv matsked bakpulver
♥ en skvätt citronsaft
♥ två matskedar kvarg
♥ ev. en skvätt mjölk eller vatten
 
 
Utförande:
Blanda alla torra ingridienser och häll sedan i kvarg, ägg och citron. Rör om väl och känn om du vill ha smeten lite rinnigare, tillsätt då mjölk eller vatten (men inte för mycket för då kommer pannkakorna gå sönder). Stek dem på medelhög värme och när det börjar bildas små bubblor på ovansidan så vänder du dem. Jag serverade mina med lite varma bär och dadelsirap.
 

Sjuk ändå

God morgon! Efter shoppingturen igår så mådde jag lite bättre trots att jag hade hostat endel, men det kändes ändå som om en natts sömn skulle göra susen och att jag skulle kunna gå till skolan idag. Men när jag vaknade idag så hade jag blivit sämre till och med, jag gick direkt upp och snöt mig och fick då förkyldnings näsblod, uärk! Så det blev att stanna hemma idag igen. Idag så ska jag verkligen se till att bara vila, eller jag ska packa det sista inför resan också men jag ska verkligen försöka sova så att jag inte är sjuk på semestern. 
 
 Jag saknar sommaren så mycket!

Kvällen

Förlåt för dålig uppdatering ikväll, jag stack klickan sju med Ola och lillebror för att handla de absoluta nödvändigheterna till skidsemestern, sen tog vi en fika och åkte och handla mat. I mat affären hittade jag denna tidningen, Julia+, jag berättar imorgon varför just denna tidningen är speciell. Nu står jag här och lagar pannkakor till min lillebror, han ska ha med lunch till skolan imorgon så jag tänkte att pannkakor är lätt att ta med och är gott även fast det är kallt!


Energibars

Som jag sa innan så var det full rulle i köket och jag håller på att exprimentera med "skidbacks-mat". Jag tog mest vad vi hade hemma och blandade ihop, det var lätt då jag bara hade tre krav. 
♥ De ska inehålla snabba kolhydrater (Viktigt när det kommer till träningssnacks då kroppen behöver energi snabbt)
♥ De ska ha relativt mycket kalorier
♥ De ska vara lätta att ta med sig i backen
Med dessa tre riktlinjer så tänkte jag att frukt och nötbars skulle vara perfekt, och det blev faktiskt goda! Det var kanske inte någon gormetdessert, men de smakade som barsen i affären brukar göra.
 
Ingridienser:
♥ två bananer
♥ ett litet äpple
♥ en matsket kokosolja (du kan använda mer om du vill ha dem lite mer fasta)
♥ lite mindre än en deciliter nötter (jag använde hasselnötter)
♥ en halv deciliter frön (jag använde kokosflingor och linfrön)
♥ en tesked vanilj (valfritt)
♥ sötning (valfritt)
♥ Tranbär
♥ en deciliter kikärtor (man känner inte smaken av dem)
 
Utförande:
Ställ ugnen på 175°. Mosa bananerna och kikärtorna i en bunke. Riv äpplet grovt och rör ner tillsammans bananerna. Smält kokosoljan i micron och häll ner i smeten. Hacka nötterna , jag gillar när de är ganska stora och hackar dem grovt, men du kan välja om du vil ha dem i pyttesmå bitar eller om du kanske vill ha i nötterna hela. häll i nötter, frön, tranbär, vanilj och sötning (jag använde vanilj men inte sötning) i smeten och fördela jämt. Häll ut smeten på ett bakplåts papper och ställ in i ugnen. Efter ungefär 25 minuter, när ytan har blivit fast så tar du ut kakan och vänder på kakan och ställer in i ugnen igen, ta ut den efter ungefär 15 minuter igen när kakan är helt torr och låt svalna. Skär sedan i ungefär tio lika stora bitar och slå in i aluminium folie eller ät direkt! 
 
 
 
 

Frågestund

Jag har fått väldigt många frågor på sistone om jag kan ha en frågestund, självklart kan jag det! Komentera bara på något inlägg så samlar jag ihop de vanligaste frågorna till ett inlägg. 
 
Bild från i sommras.

Bakning på gång!

Nu sätter kvinno instinkterna igång igen då! Haha nej men jag måste baka lite energi ösare till skidsemestern. Annars så brukar kex choklad vara den ultimata glykogen påfyllaren när man är ute i backen, men jag äter inte godis! Så jag vispade ihop lite ingridienser och ställde in i ugnen, om det blir bra så lägger jag upp recept!
Än så länge så luktar det väldigt gott i alla fall!

Resväskan är full!

Nu är jag åtminstone halvklar med packningen! Bara ett smärre problem, väskan är redan full... Haha jag vet inte alls vad jag ska göra åt det för att vara ärlig! Jag har fullt med saker kvar som måste ner och det finns ingen plats kvar! Det blir väll att ta på sig så mycket kläder man kan under resan och använda den STORA handväskan som handbagage.
Men nu så ska jag se livet från den ljusa sida, när jag va liten (tolv år kanske) så köpte min mamma en body till mig, då hatade jag den och använde den inte en enda gång. Men nu kom jag och tänka på den för några dagar sedan och kom på att den inte var så dum i alla fall, men jag trodde att jag hade slängt den när jag var liten och tänkte inte så mycket mer på det. MEN, gissa vad man hittar när man är nere i källaren och rotar efter underställ?! Jag testade direkt på den igen och den passar fortfarande. 
 

Inför sommaren

Jag har haft en sån riktig shopping craving inför sommaren, antagligen beror det på att sommaren känns närmre när man handlar klänningar, shorts, magtröjor, osv, haha! Detta är några saker som jag verkligen önskar mig till sommaren i alla fall!

Cravings

Jag har kommit på så många saker som jag vill ha just nu, känner mig riktigt girig och äcklig, haha!
Nej men det känns roligt att ha saker. Folk säger att det är något dåligt, men varför är det de? Det är en jättebra livsinstinkt att vi vill ha mer tycker jag, annars så skulle vi fortfarande bo i träd och käka myror, eller något...
 
Här är mina största sug just nu.
 
Bronzer. Denna är från Mac, men vilken som helst blir bra för mitt spökansikte just nu, haha!
 
Urban Decay Naked Palette, lite sen, men bättre sent än aldrig!
 
Nötter, jag såg att ICA hade specialpris i veckan så jag ska köpa riktigt mycket nu och spara.
En TEMO-Present, snart så är det TEMO-dagen(en högtid där man firar att man är avslappnad och ger sina familje medlemmar en present) och jag har inte köpt någonting än!
Eyeliner, min tog slut förra veckan så nu måste jag fylla på med ny.
One Bake, proteinpulver som inte blir äckligt när man värmer det, toppen för pankaksbakning!

Färgglad lunch

Jag har tappat all taptit, synd för igår så var jag hur hungrig som helst. Så till lunch så blev det lättfil med bär och frön, lite grönsaker och en kopp té. Inte mycket att hänga i granen, men sånt är livet! Dessutom så har grönsaker så fina färger så det är kul att ta bilder på dem, hehe.
Mamma köpte hem detta téet igår, eftersom att alla "tehållare" låg i disken så testade jag en, verkligen gott! Mycket mer smak än vad som finns i de fleste téer, jag älskar dessutom ingefära och brukar ha i hela bitar i mitt vanliga té.
 

Snöstorm i Skåne

Snöstorm var det, ja? Hela veckan så har det varit ett sånt ståhej om hur det kommer att bli klass två varning och att vi inte kommer att ha möjlighet att ta oss till jobb och skola i skåne, resultatet? Ingen skillnad alls.
 
 
 
Jag är bara glad att jag kommer att ha möjlighet att gå ut med hunden på en lunch promenad senare. Jag hoppas verkligen att jag blir frisk snart, det är bara några dagar kvar tills jag och familjen åker upp till Norrland och åker skidor och då vill man inte direkt vara sjuk, dessutom så saknar jag gymmet! Men men, jag får väll fortsätta att sitta under täcket och kolla på Pretty Little Liars i några dagar till tills sjukdomen har försvunnit.
 

Äggmackor och hosta

Jag är fortfarande sjuk, lite mindre snuvig idag kanske men halsen har blivit mycket värre. Synd eftersom att det var nationella prov i NO idag, jag som hade pluggat så mycket! Men jag ska göra om det i början av maj så jag antar att det blir OK. 
Dagens frukost bestod av två knäckebröd med varsitt kokt ägg och två knäckebröd med keso och paprika, nam! Jag drack även en kopp citron té med extra mycket honung i för att hjälpa halsen lite.

& other stories

Nu har H&Ms nya märke & other stories äntligen öppnat! De är framförallt inriktade på sin nätbutik med mycket accessoarer och smycken men har även kläder. De har totalt sju affärer i hela Europa i de största städerna, Berlin, Milano, Barcelona, Paris, Köpenhamn, London och Stockholm. Deras priser är högre än vad H&M har i vanliga fall, vilket är lite synd tycker jag då det begränsar deras kundkretsar. 
 

Socker

Socker, det finns överallt idag och det är nästan omöjligt att undvika. Under 80-talet så upptäckte man LDL kolestrolet, det såkallade "dåliga" kolestrolet. Då bestämde sig den amerikanska regeringen att sänka det nationella RDI för fettprocenten till 30% istället för 40% då man såg ett samband mellan högt procentiuellt intag av fett och kolesterol. Regeringen lyckades med denna sänkning befolkningen sänkte sin fett konsuption, problemet med detta är att all mat som inte är gjord från grunden i ditt eget kök smakat kartong utan fett. Detta gjorde så att det gick dåligt för de olika matbolagen då ingen längre ville köpa deras kartongliknande mat, för att ändra på detta så hällde man i majs sirap i i princip allt. Majs sirap har exakt samma kemiska bindningar som sakaros (vanligt vitt socker)
 
Varför har vi gått upp i vikt de senaste åren?
Vi har ökat vårt kalori intag, tonårs killar äten nuförtiden 275kcal mer än vad de gjorde för trettio år sedan, men de har inte höjt sitt kaloriintag från fett speciellt mycket, utan det är kolhydraterna som har höjts som ni kan se på bilderna nedan.
 
Socker är kolhydrater, antingen i glucos, fruktos eller sakaros. Men det finns stora skillnader mellan dessa tre sockerarter, de bryts ner helt anorlunda. Glucos är bra för oss, det är det som våra kroppar är menade att ta energi ifrån medan fruktos är ett gift. Det hela beror på hur de bryts ner i kroppen.
Om man äter 120kcal av tre olika kolhydrater (glucos, sakaros och ethanol) så kommer det att brytas ner på dessa sätt.
 
Metabolism av glucos: ungefär två skivor vitt bröd.
80% (96kcal) av de kalorierna kommer att gå till de olika delarna av kroppen, d.v.s energi till cellerna, musklerna, sätter igång insulinet, osv. de resterande 20%(24kcal) kommer in i levern där mycket av det sparas som glykogen, levern kan lagra hur mycket glycogen som helst. Det som inte blir till glycogen omvandlas till citrat som i sin tur omvandlas till en koenzym som heter Acetyl-COA. Detta enzym triggar de tre hormonerna ACL, ACC och FAS, Dessa tre hormoner tillsammans är väldigt fettbildande och gör helt enkelt om sockret till fett genom att skapa VLDL (Very low denstity lipoprotein) som omvandlas till LDL(Den farliga typen av kolesterol) när det kommer ut i blodet. När man äter glucos så är det däremot bara en mycket liten del som blir till VLDL(ca 0,5kcal) och påverklar inte kroppen speciellt mycket.
 
Metabolism av ethanol: Alcohol.
Ethanol, det som bilar använder för att köra och människor dricker för att bli fulla. Vi är alla överens om att det inte är speciellt bra för oss.
När man får i sig ethanol så tar kroppen bara upp 20%(24kcal) av kalorierna och 80%(96kcal) åker in i levern. Där så omvandlas det nästan direkt till acetaldehyd, det är det som får oss att må illa när vi dricker för mycket alcohol. Acetaldehyd är riktigt dåliga för vår kropp och ger oss bla cancer genom att ta sönder proteinerna i levern. Sedan görs det om till citrat precis som med glucosen, men det var bara 0,5 kcal som blev till citrat när man åt glucos, när man dricker ethanol så är det 96 kcal som blev till citrat. Detta citrat kommer precis  som med glucosen bilda VLDL. Levern vill inte ha så mycket fett i sig och försöker få ut VLDL, detta gör kroppen bland annat genom att omvandla det till fria fettsyror som tar sig ut till musklerna och gör så att vi blir mindre mottagliga för insulin, vi får dålig insulinkänslighet och är orsaken till bland annat diabetes. Samtidigt så bildas enzymen JNK1, det är det som även bildas när du är stressad.
 
Metabolism av fructos: Undefär ett glas apelsin juice.
Levern är det enda organ i kroppen som kan ta upp fruktosen, ingen annan del har någon nytta av det. Detta gör så att insulinet inte sätts igång av det och inte heller leptinet. Så om man äter sakaros som är hälften glucos och hälften fruktos så kommer kroppen då att ta upp 48kcal (80%av glucosen) och levern kommer att få ta hand om 72kcal (100% av fruktosen 20% av glucosen). Detta är aldeles för mycket för våra levrar att ta hand om på en gång och görs om till uric acid hypertension som blokerar det hormon som håller vårt blodtryck lågt. En unik grej som fruktos gör är att bilda Xylulose-5-P som i sin tur triggar de tre hormonerna som jag pratade om tidigare, ACL,ACC och FAS. Det bildas som vanligt citrat i lika stora mängder som med ethanolen, men skillnaden här är att fetthormonerna är ordentligt igång! Detta gör att nästan alla kalorier som vi tar upp i sakaros och fruktos slutar som fett. JNK1 som jag pratade om innan aktiveras när fattet blir för mycket i levern och gör så att insulinet inte kan göra sitt jobb i levern, minskar insulinkänsligheten, samtidigt som det gör så att vi inte känner oss mätta då hjärnan inte längre reagerar på leptinet som frigörs när man äter. Så nu har hela vår kropp kraftigt nedsatt insulinkänslighet både från de fria fettsyrorna i musklerna och från JNK1 i levern.
Denna bild visar hur Xylulose-5-P höjs beroende på om man får i sig glucos (starch) och sakaros (sucrose). Som ni ser så är det stor skillnad mellan de två sockerarterna.
 
Man gjorde 2005 en studie där man under sex dagar lät män med normala värden äta en diet med högt intag av fruktos, efter dessa sex dagar så hade deras fria fettsyror dubblats. Om du nu kollar igenom hur fruktos bryts ner och hur ethanol bryts ner så kommer du se att de är nästan exakt samma, åtta av de tolv sjukdomar som alcohol bidrar till gör även fructos som du kan se nedan.

Vad ska man göra?
 
♥ Håll dig borta från alla frukt drycker (juice, osv), kakor och tilsatt socker helt allmänt. Detta kan vara svårt då i princip allt innehåller detta idag! Men att ersätta dina drycker med mjölk och vatten kan vara en bra idé.
 
♥ Ät dina kolhydrater med fibrer, detta är varför frukt är ok, det innehåller fruktos men även mycket fibrer som överväger sockret. Fibrer kan du läsa mer om här
 
♥ TV-tid=fysisk tid. Detta är nog den svåraste delen för de flesta, men försök verkligen att röra på dig minst lika mycket som du sitter framför TV:n eller datorn. Du kan läsa mer om hur Träning påverkar din hälsa här. 
 
♥ Undvik all sanbbmat, det finns inte något fiber i det, fullt med socker och trans fetter. 
 

Sant som det var sagt.

Godmorgon läsare, som prognosen igår sa, så är jag sjuk. Känner att jag har stött på en typisk, ganska kraftig, förkylning. Som vanligt så vaknade jag en halvtimme innan väckarklockan rang och kände direkt hur min kropp hade försämrats under natten. Synd att det skulle hända just denna veckan, jag ar haft så mycket skoj inplanerat! Men det får bli att säga till vännerna att man får ses någon annan dag och boka om träningspassen, sen bara hoppas att man är frisk fram tills på fredag så att man kan åka skidor!

Jag sitter med matten just nu och läser lite om funktioner, osv, men det ska jag inte tråka ut er med. Senare så ska jag skriva några roliga inlägg hade jag tänkt. Det är det positiva med att vara sjuk, man har fullt med tid för saker som man i vanliga fall måste stressa med.


Påväg att bli sjuk

Jag känner mig inte speciellt bra just nu faktiskt, jag är pigg och så men min hals bränner och näsan rinner. Inte speciellt kul såhär några dagar innan man ska åka skidor, haha, typiskt! Jag antar att det bara var en tidsfråga innan jag skulle bli sjuk, sist det hände var i början av hösten förra året. Jag ska sova nu och se hur jag mår imorgon, jag kanske stannar hemma från skola och träning helt enkelt!


Tomat risotto

Till middag så blev det lite improvisation i köket. Egentligen så skulle det bli sushi men jag hittade innte risvinäger i affären, så det fick bli en risotto variant med tomat och paprika istället, riktigt gott faktiskt!
 
Ingridienser:
ett paket fullkorns risotto från uncle bens 
♥ ett halvt paket krossade tomater
♥ en gul lök
♥ två vitlöksklyftor
♥ en halv röd paprika
♥ en grönsaksbuljong kub
♥ curry
♥ ev. andra kryddor.
 
Utförande:
Börja med att hälla riset i en medelvarm panna med lite vatten, vattnet ska bara precis täcka riset. Hacka löken fint och stek tillsammans med olivolja i en annan panna. När riset har sugit åt sig vattnet så häller du på tomaterna och buljong kuben. 
Medan löken steker och riset puttrar så hackar du paprikan ganska smått. Smaka av riset när all vätska har sugits upp, tillsätt ev. mer vatten om riset inte är rätt konsistens. När löken är mjuk så häller du över den till riset. Krydda med curry, kanske lite salt och peppar, gurkmeja eller cayenne peppar. När riset är klart så häller du i paprikan och voiala! Du är klar!
 
Kvinna i köket ^

 

Dagens träning och veckohandling

Idag så blev det lite bålträning och kondition på gymmet.
♥ 20x3 sidplanklyft på vardera sida
♥ 10x3 triceps press med TRX band
♥ 10x3 crunches med TRX band
♥ Plankan 1 min x 3
♥ Löp fyra kilometer
Jag sprang fyra kilometer för första gången någonsin utan att ta gå pauser idag, det kan låta lite men för mig som alltid har varit en styrke och vighets tjej så är jag jätte nöjd, det bästa var att jag knappt var trött efteråt, jag klarar lätt fem kilometer nu! Jag testade proteinpulvret som jag köpte igår efter passet, jättegott verkligen! Inte alls lika sött som det förra var och jag är riktigt nöjd. Det är en klar chokladsmak, inte massa socker och extra tillsatser utan påminner lite om drycken Pucko.
Efter gymmet så bar jag mig av till Ica och gjorde veckohandlingen, blev fullt med grönsaker och nötter. Jag ser fram emot veckan nu, haha!
 
 

Tränings schema

En av de vanligaste frågorna jag får är hur jag tränar, så i detta inlägg så skriver jag hur en typisk vecka för mig ser ut. Kom ihåg att jag inte följer detta tränings schema till punkt och pricka utan jag byter ibland ut vissa övningar. Jag utför också väldigt mycket vardagsmotion, jag går till expempel överallt, skola, gym, kompisar, pojkvän, osv, det blir mellan 1-1,5 mil om dagen. Sen så väljer jag alltid trappor, vispar för hand istället för elvisp, osv.
 
Måndag, ben:
Favorit dagen, jag älskar att köra ben och det är det roligaste passet i veckan enligt mig. Jag har mina perioder då jag gillar speciella muskler extra mycket och vill då träna upp dem, just nu så är rumpan den delen av benen så det blir mycket Squats och Lunges. Ett typiskt benpass kan se ut ungefär såhär:
♥ 10x3 Squats med tyngder (ungefär 25kg)
♥ 10x3 Lunges med tungder (ungefär 15kg-20kg)
♥ 10x3 Bulgariska squats på vardera sida med tyngder (ungefär 10kg)
♥ 10x3 Benpress (ungefär 65kg)
♥ 10x3 Liggande lårcurl (ungefär 40kg)
♥ 10x3 Benspark (ungefär 40kg)
♥ Springer av mig i eget tempo, 3km.
♥ Djup stretch i ungefär 15 minuter eller tills jag känner mig klar, det har ibland hänt att jag har varit på gymmet en timme extra för att jag har stretchat så mycket.
 
Tisdag bål:
Jag gillar ryggar väldigt mycket, det är nog den finaste delen på kroppen, däremot så kan jag tycka att det inte är så fint med de jättestora bulkiga musklerna som vissa har, men det är självklart från person till person vad man tycker är fint, samma tycker jag med mage att det är en väldigt fin kroppsdel men den ska inte vara så "hård" och "kantig". Därför så kör jag lite fler men lättare reps på tisdagar.
♥ 20x3 Sidoplanklyft på vardera sida
♥ 15x3 Benlyft
♥ 10x3 Magliggande rotationer med viktskiva (1,25kg)
♥ 15x3 Marklyft (15kg)
♥ 10x3 Omvända flyes i maskin (13kg)
♥ Roddrag 1,5 km på maximal tröghet (ca 7 min)
♥ 20x3 Rygglyft på pilatesboll
♥ Stretch så länge jag känner för det.
♥ 75 min Yin yoga på KarmicMonkis
 
Onsdag kondition:
Innan så hatade jag kondition, det var det jobbigaste jag visste och man såg alltid så himla ful ut efteråt när man var alldeles illröd i ansiktet. Men Desto bättre jag har blivit på det desto mer tycker jag om det, jobbigast är alltid de första två kilometrarna. Jag har lärt mig att man inte ska försöka tävla och vara bäst när det kommer till kondition, vilket var riktigt svårt för mig i början då jag är en riktig tävlings människa. Det var antagligen därför som jag inte gillade det.
♥ Löper ett visst antal kilometer som jag ökar för varje gång, eftersom att jag precis har börjat springa så ligger jag bara på 3,5 kilometer än så länge.
♥ Stretchar i tio minuter
♥ Intervallträning i bassängen, crawlar det snabbaste jag kan två längder och simmar bröstsim en längd, upprepar 7 gånger (21 längder)
♥ Yoga med moster och mormor på actic.
 
Torsdag armar och bröst:
Hatdagen måste jag tyvärr säga, jag gillar inte alls att träna armar, antagligen för att det är den svagaste delen på min kropp, detta är endå den del som jag ser störst framgångar på, jag kan lyfta tyngre och tyngre för varje gång! Jag skriver vikterna som jag använder just nu, som ni ser så är inte detta det starkaste området på min kropp, hehe...
♥ 10x3 cablecrossovers (26kg)
♥ 10x3 chins med hjälp
♥ 10x3 flyes i maskin (18kg)
♥ 10x3 axelpress från bröstet (10kg)
♥ 10x3 dips
♥ 10x3 hantelcurls på vardera sida (4kg)
♥ 10x3 armhävningar
 
Fredag kondition:
♥ 20x intervaller, 20 sek maxhastighet, 40 sek lugnt tempo.
♥ Joggar lugnt 3km
♥ Stretch så länge jag behöver
♥ Om jag inte är för trött så spelar jag tennis på kvällen
 
Lördag bål och kondition:
 20x3 sidoplanklyft på vardera sida
♥ 10x3 triceps press med TRX band
♥ 10x3 crunch med TRX band
♥ 3x Plankan så länge jag orkar (ca 1-2min)
♥ Löpning och öka med en halv kilometer från förra gången eller simma och öka med två längder.
 
Söndag, vila:
 kolla på TV
♥ Plugga
♥ Rör dig inte förutom när du ska gå på toa.
 
 

Morgon på er

Det är en underbart vacker dag idag, jag vaknade runt sju och gick ut med hunden på en jätte mysig promenad. Fågrarna kvittrade och solen sken, det slutade med att vi var ute i 45 minuter istället för 20, haha! Jag satte direkt igång med frukosten när jag kom hem och bryggde en kopp kaffe till mamma, min frukost idag bestod av två knäckebröd med avocado och turkisk yoghurt med blåbär, nam!
 
Bara ignorera mina trötta miner och osminkade face, haha!
 

Middag

Firat farfars och kusinernas födelsedag nu då, är det bara min släkt som slår till ordentligt med mat vid varje tillfälle som ges? Hela Olas familj samlades i sommarstugan i Halland idag och vi har ätit ordentligt kan jag säga, jag är alldeles uppsvälld nu och känner att det nästan börjar bli dax att knäppa upp byxorna, haha. Till förrätt så vart det medelhavs inspirerat med carpaccio till köttätarna och melon med pinjenötter till mig, sen blev det oxfilé och kikärtsbiffar och tillslut så serverades två efterrätter, en marängtårta och tiramisu! Jag försökte verkligen äta av alla sorter då jag vill få in lite "onyttigt" i min kost när det bjuds så att jag inte får någon ätstörning i framtiden. MEN jag klarar inte av det längre, min mage mådde illa efter bara några skedar tiramisu och hunden fick slicka min tallrik istället.


Nyinköppt

Jag och Ola har precis kommit in genom dörren från vår lilla shopping-tur, jag fick med mig hem två paket proteinpulver med chokladsmak och en vattenflaska, båda från Gymgrossisten. En riktigt bra butik som ligger vid värnhem i Malmö, jag rekomenderar starkt att ni tittar in där någon dag när ni har vägarna förbi! 
 
 
 
Vattenflaskan som jag köpte, riktigt smart med olika fack som man kan ha sitt pulver i! Självklart så valde jag favoritfärgen gul. 

 
 
 

Åh, vilken vacker dag!

Godmorgon vänner! Idag är en riktigt bra dag, vädret är på topp och likså mitt humör, jag känner mig äntligen lite mer säker på fysikprovet nästa vecka och är bara allmänt glá! Farfar fyller år idag och därför så ska vi upp till sommarstugan i Halland och mysa där hela dagen, sen på kvällen så kommer pojkvännen och sover över, mysigt! Varmvattnet har dock tagit slut i huset så min dusch fick bli lite som frisören där man lägger huvudet över kranen och tvättar håret där, haha! Nu ska jag och Ola till Malmö och införskaffa lite nytt proteinpulver.
 
 
En glad tönt
 

 
 
 
 

Trött efter en lång vecka

Äntligen fredag, bara jag som känner att en stor tyngd släpps från axlarna i början av varje helg? Jag är alltid så trött på fredagar och går och lägger mig tidigare än någon annan dag. Kvällen har varit riktigt inaktiv, jag har mest pluggat och ätit, kollade en kvart på en film som vi ska se till skolan innan jag blev uttråkad också, så jag får se klart den imorgon!


Lite cool is jag hittade på vägen till gymmet.


Gymmet med Elsa

Jag har precis varit på gymmet med min kompis Elsa, vi körde lite olika saker idag men jag valde att fokusera på kondition. Det var riktigt skoj att träffa Elsa igen, egentligen så skulle vi ha gymmat två gånger redan denna vecka men det blev aldrig av helt enkelt.
 
Jag började med att springa några kilometer på bandet och gick efter det ner och stretchade ganska länge, jag vill verkligen komma ner i den där spagaten snart! Sen så gick vi till bassängerna där jag körde intervaller i en halvtimme. Efter det så gick vi och testade de nya rutchkanorna, hehe...
 
Trötta och svettiga!

Våren kom snabbt

Jag är äntligen hemma från skolan och har precis kastat in tvätten i maskinen, när jag gick till skolan idag så var det riktigt kallt och mina kinder var helt avdomnade när jag kom fram, trots det så var det väldigt vackert när jag gick, såg ut lite som i Narnia, haha! Vilket som så hade snön smällt och solen värmde ens hår när jag gick hem vid lunch igen, en riktigt bra dag! Nu ska jag snart åka och köra lite kondition på gymmet var det tänkt och sen plugga stenhårt till nationella provet på tisdag.
 
Före:
 
Efter:
 
 

Chokladgröt

När jag vaknade så kände jag för att slänga ihop något riktigt mäktigt och chokladigt till frukost, så jag kom på detta recept på en kladdig chokladgröt! Det var riktigt gott och kommer att bli fredags frulle framöver.
 
Ingridienser:
♥ en banan
♥ en deciliter fiberhavregryn
♥ en deciliter vatten
♥ en deciliter mjölk
♥ ett ägg
♥ en matsked kakao
♥ ev. lite sötning
 
Utförande:
Lägg havregrynen i en kastrull med  vatten och mjölk (mjölken kan ersättas med mer vatten) och koka upp, sänk värmen och låt puttra tills det får en grötig konsistens. Häll i mer vätska om det behövs. Mosa tre fjärdedelar av bananen och lägg i gröten tillsammans med kakaon, sötning och ägget. Rör om över värme tills du får en önskad konsistens.
 
Servera hur du vill, jag använde resten av bananen och jordnötssmör.
av

Godmorgon

Godmorgon! Jag har varit vaken sedan 6.45 men jag har inte orkat gå upp från sängen så trött jag är. Hela kroppen känns fortfarande lite trög och känner att jag behöver en stor frukost för att återställa den, haha. Men just nu så är köket upptaget av Ola och mamma så det får bli när de är klara.


död imorgon.

Hemma! Nu sitter jag i soffan med en liten måltid bestående av äpplen med jordnötssmör, äggmackor och en kopp té. Kroppen känns helt död, det känns nästan overkligt nu när mina fingrar flyger över tangenterna. Det blev ett riktigt ordentligt pass och jag kom tinte hem för ens tjugo över nio idag. Först hade jag en timmes hård "Power" träning, det är Actics motsvarighet till bodypump ungefär. Men idag så kännde jag för att pressa mig ut till det sista och sprang några kilometer på bandet efter passet, jag slog mitt personliga tidrekord då också! När jag gick av bandet kändes allt nästan helt overkligt, haha! Men nu känns det aldeles underbart när jag har tagit en dusch och får mysa med min familj framför Kvälls nyheterna!

Plugg

Jag sitter just nu i soffan och pluggar fysik, jag har massvis att hinna med och att komma ikapp med så jag kommer nog att sitta här i några timmar nu fram tills jag ska till gymmet klockan halv sju. 
 
Jag åt precis ett jätte melliis bestående av tre deciliter keso och en deciliter nötter och drack en kopp té till det, mums!
 
Min vardag just nu.

Två frukostar

Jag gick ut på en promenad med hunden i morse efter att jag hade druckit min kopp med citron té. Det blev inte så långt som jag hade hoppats på då hunden var jätte långsam. Men några kilometer blev det ändå!
När jag kom in igen så blev det en frukost bestående av två knäckemackor med advokado och tomat, sen gjorde jag mig i ordning och åt frukost nr 2 som bestod av två deciliter turkisk yoghurt.

https://cdn2.cdnme.se/4038462/6-3/pic_51418cf5e087c322e5d64477.jpg" class="image">


Morgonpigg

Godmorgon världen! Idag så vaknade jag väldigt tidigt, 5.45 för att vara exakt... Jag gick upp tio minuter senare och gjorde mig en kopp té och nu sitter jag här i soffan och njuter av tystnaden!


Jordnötsrutor

Jag blandade ihop detta recept när jag kom hem idag och det var riktigt gått! Däremot så var de väldigt mäktiga så det kan vara bra att ha ett glas vatten till och att dela upp satsen vid olika tilfällen.
 
Ingridienser:
 
♥ 80g jordnötssmör
♥ 50g dadlar
♥ en halv tesked vaniljpulver
♥ 20g kokosolja
♥ ev. lite nötter
♥ 15g kakao
 
Utförande:
 
Mixa jordnötssmör, kokosolja, dadlar och vaniljpulver i en mixer tills det blir en degid konsistens. Blanda eventuelt i hackade nötter och bre sedan ut smeten i en form på ett bakplåtspapper. Lägg i frysen och när de stelnat så kan du dela kakan i tjugo bitar.
 
 

Näringsvärde per bit
 
Kcal: 40
Protein: 1g
Kolhydrater: 2,5g
Fett: 3g

Så påverkar träning kroppen

Alla vet att träning är bra för kroppen, men det är inte så många som faktiskt vet varför. Visst man kanske går ner några cm i midjemått och orkar springa längre sträckor. Men vad gör träning mer för än? Jag har gått in lite djupare på detta och kollat många olika källor för att få fram ett relativt kortfattat svar om hur träning påverkar våran kropp och knopp.
 
Vad är träning?
Träning brukar man dela in i två delar, kondition och styrka. Man brukar tala om VO2max och maxpuls där VO2max är den största syreintagningsförmågan, dvs hur mycket syre kroppen maximalt kan ta in under en minut. Desto högre VO2max man har desto bättre aorob kapacitet har man. Desto hårdare man tränar desto mer syre behöver dina celler, när du tränar upp ditt VO2max så kan dina lungor ta in mer syre på färre andetag. VO2max måste du räkna ut hos en läkare och det finns ingen ekvation som du kan använda hemma för att räka ut det. När du vill träna upp ditt VO2 så ska du träna intervaller men inte öka ditt VO2 till mer än 80%-90% av maximal förmåga, då tränas musklernas förmåga att träna utan syre istället.
Maxpulsen är hur många slag ens hjärta kan slå på en minut. En vältränad människa har lägre maxpuls än vad en otränad har, det är för att ett vältränat hjärta kan pumpa ut lika mycket blod som ett otränat fast med färre slag. Du kan inte räkna ut din exakta maxpuls utan läkare, men du kan använda denna ekvation för att få ett ungefärligt svar.
220 - ålder = maxpuls.
 
Träning har många hälsoeffekter, exempel är:
 
♥ Insulinkänslighet
Vid konditionsträning, speciellt med intervaller, så kan den genomsnittlige otränade svensken öka sin insulinkänslighet med nästan 100%. Insulinkänsligheten är hur lätt våra celler reagerar på insulin. Insulin är det som transporterar näringsämnen till våra celler. Den perfekta insulinkänsligheten är 100%, en otränad person brukar ligga på runt 45% och en diabetiker på 35%. Det är inte bara konditionsträning som ökar insulinkänsligheten men det är det som har visats göra störs skillnad.
♥ Insulinnivåer
Överskott med insulin gör att man tröttar ut cellerna och de slutar att reagera. Överskottet av insulin lägger sig då i fettvävnaden istället. Orsaker till förhöjda insulinnivåer beror ofta på att man har ätit för mycket socker, kakor och snabbmat. Trots att en dålig diet överväger bra träning så sänker man insulinnivåerna i blodet med nästan 40% på bara två veckor av HIIT träning (High Intensity Interval Traning).
♥ Hjärtat
 Hjärtat är en stor muskel. När man tränar så måste hjärtat pumpa ut mer blod i kroppen för att transportera syre till cellerna. En vältränad person kan pumpa ut upp mot 30 liter blod i minuten! Ett vältränat hjärta kan altså pumpa mer blod trots att de inte slår snabbare än ett otränat hjärta. Detta är anledningen till varför vältränade människor har lägre puls än vad otränade människor har.
♥ Depression
En studie på Karolinska institutet visade att konditionsträning har lika bra effekt på deprission som antideprisiva medel har, och utan biverkningar. Detta visades bero på ett flertal olika anledningar. Den långvariga effekten beror på att ett område i hjärnan som heter hippocampus är mycket väl kopplat till deprission. Folk som har en liten hippocampus har större risk för att drabbas av deprission, när man tränar så expanderar detta område och deprissionen försvinner (eller åtminståne minskar). Det är därför viktigt att man håller igång träningen under sina unga dar då man kan påverkas långt fram i tiden, om man lever ett aktivt liv som tonåring så halverar man risken för att få deprission i sitt vuxna liv. När man tränar så släpper kroppen också ut olika måbra hormoner, såsom endorfiner. Endorfiner är som kroppens naturliga morfin och utsöndras även vid samlag och när man äter choklad. Alla ni som trännar mycket har säkert varit med om att man flinar som en riktig dåre efter ett hårt träningspass, detta är för att endorfinerna är igång då! Vid träning så ökar även produktionen av noradrenalin och serotonin. Tillsammans med dopamin så är för låg halt av dessa den vanligaste anledningen till deprission, noradrenalin är det som håller oss pigga och alärta och serotonin är det som avgör hur vi reagerar på stress och vårt humör.
♥ Inlärning och Minne 
 Människor som tränar har bättre förmåga att koncentrera sig under en längre tid, detta leder till att man lär sig mer under lektioner och kan arbeta under en längre tid utan att hjärnan slutar fungera. Träning främjar skapandet av nätverk av nervceller, nervcellerna är kärnan för inlärning. Motoriik sägs vara bra just inom inlärningsförmågan då nervsystemet inte kan bearbeta hur mycket information på en gång som helst. En stor del av det som hjärnan bearbetar är just motorik och om man tränar upp det så behöver inte nervsystemet lägga ner lika mycket kraft på det.
♥ Håller benen starka
Vid träning så utvecklas vävnader i kroppen, såsom brosk, ben, muskler och senor. Det är detta som kommer göra det möjligt för oss att hålla oss i trim när vi blir gammla ocg inte bli en av dem som går omkring med käpp när de är sextio. 
♥ Bentätheten ökar
Speciellt vid styrketräning så ökar bentätheten vilket gör att man har mindre risk för benbrott. Benskörhet är något som äldre ofta drabbas av och det är viktigt att man redan som ung håller igång och ser till att man inte råkar ut för detta.
 
 
 
Kondition
Med kondition menar man hur länge kroppen kan utföra en fysik aktivitet, det finns många sorters konditionsträning och det är upp till dig själv att välja vad som passar dig bäst. Ifall du är otränad så kan du börja med att ta raska promenader några gånger i veckan och successivt öka takten. Att tänka på när du börjar konditionsträna är att du inte sätter ribban för högt. Börja med att springa tre kilometer i en långsam takt och öka sedan bara med några hundra meter åt gången. Om du inte vill lägga så mycket tid på konditionsträning men ändå vill få bättre värden så ska du utföra HIIT träning (High intensity interval training). Det gör du genom att utföra någon typ av konditionsträning (löpning, simmning, cyckling, osv) väldigt intensivt under en kort tid och sedan vila det dubbla, upprepa detta så många gånger du orkar. Jag brukar utföra terräng intervaller de dagar jag har ont om tid. Då joggar jag till närmsta backe och springer så fort jag kan uppför och joggar sedan i långsamt tempo ner igen. Detta upprepar jag ungefär femton gånger beroende på hur lång backen är. Det tar bara tjugo minuter men OJ så trött man blir!
För optimal fettförbränning så ska du utföra lågintensiv konditionsträning (50%-70% av maxpuls) dock så påverkar inte detta ditt slutgiltliga resultat om du bränner fett eller kolhydrater vilket du kan läsa om här, om du vill öka din uthållighet så är medelintensiv det bästa (70%-90% av maxpuls) och om du vill se ett långvarigt resultat så är högintensiv konditionsträning det bästa (90%-100% av maxpuls)
 
Styrketräning
Styrketräning kan man precis som med kondition variera hur mycket man känner för det. Det är styrketräningen som man bygger mer muskler av, eller egentligen så bryter man ner musklerna men i slutresultatet så är det styrketräning som ger dig de stora musklerna. Eftersom att man egentligen bryter ner muskelfibrerna när man tränar så är det viktigt att man väljer en eller två mukler grupper åt gången. T.ex rygg och axlar på måndagen och ben och rumpa på tisdagen. Styrketräning bränner bara ungefär hälften så många kalorier jämfört med vad konditionsträning gör och är till för att göra dina muskler stora och inte för att förbränna överblivet fett.
Ofta när du börjar styrketräna så kan det hända att du går upp i vikt, detta är inget som du ska bry dig om då det beror på att muskler väger mer än fett! Man hör ofta att styrketräning är dåligt för tonåringar då det kan hämma tillväxten och skada organen, detta var ett påstående som gjordes för flera decenier sedan då man än inte hade gjort några undersökningar på det. Idag så vet man att ungdomar inte tar någon skada utav styrketräning och får ut lika positiva resultat som vuxna. Däremot så är det svårare för barn som inte har kommit in i puberteten än att bygga stora muskler då de inte har lika mycket testostron i kroppen. Precis som att det är svårare att bygga muskler för en kvinna än vad det är för en man så är det svårare att bygga muskler som barn än vad det är för en vuxen, trots att man har samma motsvarande tyngder i övningarna.
Ifall du vill bygga slanka muskler så ska du satsa på lätta tyngder och många reps, och om du vill bygga stora muskler så ska du istället ta tyngre vikter med färre reps.
 
Varför går man ner i vikt av träning?
Är det för att man bränner kalorier? Kanske lite beror det på det men det är långt ifrån den enda anldningen, att man bränner kalorier är bara en liten fördel. Vad som händer när man äter är att tre hormon som kallas ACL, ACC och FAS bildas. Dessa tre tillsammans gör om socker till fett, jag kommer inte gå in mer om det i detta inlägg men du kan läsa mer här. När du tränar så förbränner du dessa tre hormoner innan de hinner göra om sockret till fett och ökar metabolismen. 
 
 

Stressig tjej här.

Tjena bloggen! Idag så har jag riktigt mycker framför mig. Jag kommer inte att vara hemma förens klockan halv fem och måste då skynda på att gå ut med hunde, laga mat och äta på trettio minuter innan jag åker till högevall och ska träna med min moster och styvv mormor. Sen går jag direkt därifrån till kyrkan och träffar konfakompisarna i tio minuter och sen går jag och Märta och äter middag. Jag kommer nog hem runt nio och ska då plugga lite innan jag går och lägger mig. Jag vill egentligen bara gå hem från skolan nu, vi behöver inte ens vara här mer enligt mig idag då vi bara ska se på bio. Jag hatar att kolla på film, haha!
 
 

Dagens inköp

Min kopmis sa till mig att jag måste sluta vara så strikt med pengar. Haha, jag är verkligen jättesnål! Så Idag så var jag ute och handlade lite nya kläder inför sommaren när jag hade tid över! 
 
Det blev ett linne och ett par shorts, båda från H&M, jag är verkligen jättenöjd och tror att jag kommer få stor användning av dessa plagg i sommar.
 
Haha, bara jag som inte kan posea normalt framför en kamera?

Glömde skorna

Idag så har det blivit ett pass på gymmet med fokus på mage och rygg, jag hade riktigt mycket energi idag och kände för att bli ordentligt utmattad. Planen var att först köra intensivt styrkepass i en timme och sen dra ut den sista energin med att springa i en halvtimme. Men sen så glömmer jag såklart gympaskorna, haha! Så nu är jag trött i musklerna så klart och kommer nog att få en lätt träningsverk imorgon, men jag har ändå fullt med energi kvar...


Jag känner kändisar.

Jag satt och kollade på nyhetsmorgon imorse och ett nyhetsinslag om lolitas kom in! En av mina närmsta vänner har varit lolita i flera år, och gissa vem som är på Tv! Haha


Dagen

Godmorgon! Idag kommer bli en riktigt bra dag, jag har fullt upp med roliga saker och ledigt från skolan på det. Can it get any better?

Just nu så sitter jag och väntar på att min kompis ska komma upp i TV rutan, hon ska vara med på nyhetsmorgon, haha!

Vegetarisk pytt i panna

Jag skrapade ihop denna supergoda middag idag, riktigt gott och kan varieras lite som man känner för det!
 
Ingridienser:
♥ två rödbetor
♥ en morot
♥ en stor potatis
♥ en svamp
♥ en deciliter kikärtor
♥ en halv gul lök
♥ två vitlöksklyftor
♥ olja till stekning
 
 
Börja med att tärna alla grönsaker, stek rödbetorna, moroten, potatisen och löken på låg värme tills de är mjuka. Häll då i svampen och kikärtorna och låt stek under kort tid, salta och peppra. lägg åt sidan under lock medans du steker äggen, done!
 

plugg, mys och politik.

Home! Jag är hemma från skolan och har börjat skriva på ett jätte inlägg om hur träning påverkar våra kroppar, det inlägget kommer antagligen upp ikväll eller imorgon. Jag har mest tagit det lungt sen jag kom hem klockan halv fem, jag har pluggat lite i spanska och gjort dessa underbara chokladbollar till mig och lille kusinen. Kul att man kan få folk att äta lite nyttigare utan att de vet om det, haha! Sen så har jag druckit flera koppar té och diskuterat lite med min moster om abort och sex och jämfört våra olika kulturer, kul!
 

Nyttiga chokladbollar

Jag kom för några veckor sedan på detta recept på chokladbollar, alla som har testat dem hitils har verkligen blivit besatta av dem och till och med sagt till mig att söka patent på dem, haha! Men jag väljer att dela med mig istället och sprida hälsosamma alternativ i Lund.
 
Ingridienser:
♥ tre deciliter fiberhavregryn
♥ tre matskedar kakao
♥ en-två matskedar kokosolja
♥ sötning efter smak, jag använder dadelsirap men du kan använda stevia om du vill få ner kalorierna.
♥ en matsked kaffe
 
Utförande:
Blanda havregryn och kakao så att det blir fint fördelat, om ditt hus är lika kallt som mitt så kommer trolightvis kokosoljan att vara fast och du måste smälta den, det går bra att göra detta i micron. Häll i sötningen, kaffet och kokosoljan och blanda tills det är en lite fuktig smet. Jag gillar inte söta saker speciellt mycket och använder bara en matsked med dadelsirap, men du kan använda hur mycket du vill! Rulla ihop till små bollar och lägg i kylen eller frysen några minuter, done!
 

Näringsinnehåll för alla:
495 kcal
Protein: 13g
Kolhydrat: 54g
Fett: 23g

Leg day

Jag går nog på den enda skolan i hela Lund som inte har studiedag idag, men däremot så har vi sovmorgon på måndagar! Så jag stack till gymmet innan skolan, ganska kul faktiskt att komma dit innan alla andra och se hur gymmet sakta men säkert fylls på. Idag så var det benen och rumpan som fick en omgång på gymmet med ett pass som såg ut såhär:
25 min jogg
10x3 squats 25 kg
10x3 lunges 16 kg på vardera sida
12x3 benpress 68kg
10x3 leg curls 24 kg
10x3 leg abduction 24 kg
Några minuters stretch



Släkt mys

Anledningen till den låga uppdateringen igår var för att vi hade en liten get together för min moster innan hon åker hem till Chicago igen. Vi myste mest och fikade i några timmar för att komma hem klockan nio. Jag måste bara lägga upp en bild på min andra mosters rum, en tvättäkta beliber! Haha och nej, hon är inte vuxen utan 13 år.


Melodifestivalen 2013

I år så tyckte jag verkligen att Melodifestivalen var ett skämt, har vi svenskar verkligen förlorat all vår värdighet och släpper lös Sean Banan i allt som man kan släppa ut honom i? Jag tyckte inte att det fanns någon bra i år faktiskt, men jag förstår inte riktigt varför Robin vann, inte för att låta som en sångkritiker, men hans röst har blivit mycket sämre sen han gick ner i vikt.
 
Såhär lät det i mina öron igår ungefär:
 
 

Spelar det någon roll vad man förbränner?

Ni har säkert alla hört att promenader är bättre för fettförbränningen än vad det är att löpa, och ja, detta är sant, men spelar det någon roll?
 
Många är väldigt förvirrade på denna punkten om fettförbränning, det är i princip detta som hela LCHF kosten går ut på, att ställa om kroppen så att den förbränner fett istället för kolhydrater. Men att kroppen förbränner fett istället för kolhydrater kommer inte att påverka vikten på något sätt. Många tror att när man säger fettförbränning så menar man att kroppen förbränner det fettet som ligger på magen, men så är det inte utan man förbränner det fettet som man har ätit under dagen. Så vad som påverkar ens vikt är energiunderskottet i dagens slut och inte VAD man förbränner. 
 
Kroppen förbränner energi i ordningen som lyder, först kolhydrater, fett och sist protein. Fett förbränner kroppen också i lågintensiva aktiviteter, såsom promenader och när man ligger i soffan. Så i praktiken så förbränner man mer fett när man sitter och degar framför en film än när man är på gymmet och pressar sig själv stenhårt. MEN man förbränner mycket mindre kalorier vilket gör att även fast man förbränner mer fett av en promenad så är det den högintensiva löpturen som kommer få bort gäddhänget och inte filmen. När du tränar på din maxpuls så förbränner kroppen i princip bara kolhydrater, därför så är det viktigt att du som tränar mycket hårt inte utesluter kolhydrater från din kost. Om du utför en fettförbrännande aktivitet så kommer du alltså gå ner i vikt långsammare än om du utför en kolhydratsförbrännande aktivitet då du bränner fler kalorier när du tränar högintensivt.
 
 

Jag hade ett ordentligt g

Jag hade ett ordentligt glass sug igår och rörde ihop denna fantastiska banan och vanilj glass, en perfekt kombination!
 
Ingridienser:
♥ En fryst banan
♥ en tesked vaniljpulver, om du använder vaniljsocker så får du ta lite mer.
♥ en tesked jordnötssmör
 
Blanda allt i en mixer, med en stavmixer eller i en matbredare. Njut!
 


Godmorning folks

Godmorning folks, idag så är det söndag vilket betyder en välfrtjänt vilodag för mig. Jag tänker verkligen integöra någonting idag. Jag ska sitta i min säg och kolla när snön faller utomhus, läsa en bok och filosofera i några timmar. Det är inte ens lönt att försöka ringa mig för vad det än är så är svaret nej. Livet känns allt bra nu, haha!
 
Snö oväder i Lund, gud måste älska mig som lägger detta väder när jag inte behöver gå ut!

Testade något nytt

Ni kan aldrig gissa vad jag har gjort idag. Jag berättade att jag skulle åka och simma innan idag vilket jag också gjorde, men efter en halvtimme så skulle poolen städas och jag var tvungen att gå upp. Jag frågade då badvakten var jag kunde fortsätta och han sa att han trodde att några av bassängerna i trampolin avdelningen var lediga. Det visade sig att de inte var det, utan att några killar skulle ha fridyknings träning där istället. Jag var påväg att gå därifrån när en av dem frågade om jag ville vara med, och självklart så säger man inte nej till det! För er som inte vet vad fridykning är så kan jag säga att det är när man dyger ner under vatten under en lång tid utan att ha en syretank med sig. Man tränar altså sammtidigt som man håller andan. Vissa av dem kunde hålla andan upp emot fem minuter så länge de satt still, helt sjukt! I början så lyckades jag bara att simma sex meter utan att gå upp och ta luft, men i slutet av lektionen så lyckades jag faktiskt att femdubbla den längden till 30 meter.
 
Jag tycker att man ska ta varje tillfälle att lära sig någonting nytt, jag kanske inte kommer fortsätta med detta varje lördag hädanefter, men jag kommer definitivt använda dessa tekniker när jag gör min vanliga träning i fortsättningen!

Fika med Ebba

Klockan ett så begav sig jag och pojkvännen till stan där han sen hick till sporthallen och kollade på en basketmatch och jag gick till Espresso House och mötte upp Ebba för en fika. Det var ganska längesedan jag träffade henne sist så det var skoj med lite catching up! Jag tog en kopp med grönt té och hon en chai latte, i vanliga fall så brukar jag alltid dricka en chai gjort på soya, men jag kan aldrig hålla mig och dricker upp hela koppen på några sekunder och får jätte ont i magen, haha!


Frukost

Jag har börjat skriva om mitt kost schema så att jag ska få i mig mer kalorier och mer fett, jag känner att jag behöver ha i mig mer energi för att orka ha ett såpass aktivt liv som jag har utan att prestera sämre, så nu bler det att gå upp till ca 2500kcal i några veckor och sedan upp mot 3000kcal. Jag vet faktiskt inte alls hur detta kommer att påverka min kropp, sist jag gjorde en sådanhär stor ökning från 1300kcal till 2000kcal så la jag på mig lite fett de första veckorna men det försvann efter ett tag när mig kropp hade vant sig. Vilket som så ska det bli intressant att se!
 
Dagens frukost bestod av två deciliter turkisk yoghurt, bär och fiberflingor tillsammans med en kopp té. Och även två kokta ägg.

morgon yoga

Jag är precis klar med ett jätteskönt yogapass med fokus på höfter, jag kände mig som en gammal gumma när jag vaknade så det behövdes verkligen! Jag ska nog börja göra yoga oftare, typ varje dag! Yoga har verkligen förändrat min kropp, jag minns när jag bara kunde nå med händerna precis över knäna, haha och nu kan jag vika mig på mitten som om jag vore ett papper!

Jag behöver vila

Jag har precis kommit hem från pojkvännen och ätit middag, jag orkade inte göra något stort utan det blev bara lite grönsaker, turkisk yoghurt och två ägg. Det har varit en väldigt jobbig dag mentalt, har blivit väldigt frustrerad över småsaker och haft svårt att bestämma mig. Vilket är väldigt ovanligt för mig då jag alltid vet exakt vad jag ska göra. Jag behöver verkligen vila, imorgon så ska jag till gymmet på morgonen och sen bara ligga i sängen och filosofera hela dagen.
Morgondagens att göra lista:
Dricka té
Sova
Stretcha
upprepa

Begravning

Jag är fixad och klar och ska snart hoppa in i bilen till kyrkan. Vi ska på begravning klockan två och sen till någon restaurang. Vet inte riktigt vad mer man kan skriva om detta, så jag lägger upp en bild istället.


Of to the gym!

Jag är hemma från skolan idag då jag ska på begravning klockan ett, just nu så sitter jag i soffan och är uttråkad men tänkte snart åka till gymmet så att jag är klar med dagens workout och inte behöver ta det när jag kommer hem istället. Det blir mage och kondition idag tänkte jag!

Internationella kvinnodagen

Godmorgon alla vackra människor! Idag så är det internationella kvinnodagen och miljontals männsikor över hela världen demonstrerar idag för kvinnors rättigheter. I Lund så är det idag fullt med demonstrationer och föreläsningar hela eftermiddagen, du kan läsa mer om platser och tider här. Själv så tycker jag att det är lite fjantigt att man håller på så i Sverige, vi är nog ett av de mest rättvisa länderna i världen när det kommer till vilket kön man tillhör. Feministerna i Sverige har då som argument att detta inte räcker och att kvinnor fortfarande har mindre lön än vad män har. Men detta är bara pengar, varför har vår värld blivit så fixerad över pengar? Självklart så blir man girig ifall man föddes fattig och aldrig vill komma tillbaka till det igen, men ingen svensk har någonsin varit så pass fattig tror jag. Man borde som feminist fokusera på sakerna som är bättre för kvinnor. Vi kan skylla allt på mensvärk, vi behöver inte gå ut i krig om det skulle behövas, oftast så är det männen som får ta hand om skitgöran i ett hem(rensa avlopp, osv), och ifall vi skulle skilja oss med mannen till våra barn så är det större chans att vi får ensam vårdnad än att mannen skulle få ensam vårdnad. Så varför hänger man upp sig på en liten smågrej som att man har lägre lön än män?  Om man ska kämpa för kvinnors rättigheter så ska man göra det för dem som verkligen behöver det, som kvinnor i Indien som är med om gruppvåldtäckter, kvinnor som blir mördade för att de är otrogna, kvinnor som blir slagna av sina män varje dag och de som inte en en gång får visa sig själva ute utan en mans godkännande. Kvinnor som blir bortgifta till pedofiler när de är tolv år gamla och kvinnor som inte får påverka någonting själva. Detta är de som behöver vårt stöd och våra demonstrationer, och inte dem som tycker att de har för lite lön.
 

Protein pannkakor

När jag kom hem så kände jag att jag behövde ha i mig ordentligt med mat! Inte för att jag var hungrig, men för att min energi nivå låg gömd på havsbottnen. Så jag bestämde mig för att ge mig på ett sista försök i proteinpannkakor. Jag har försökt i evigheter med att få till ett perfekt recept, men de bara faller isönder och blir som trasigt papper istället. Men idag så klarade jag det! Den perfekta pannkakssmeten är nu uppfunnen!
 
Dessutom så är detta ett receps som består av nästan bara protein, många poteinpannkaksrecept har i sig mjöl, havregryn, banan, osv. Detta tycker inte jag direkt att man kan kalla för proteinpannkakor.
 
Ingridienser till ungefär sex pannkakor:
♥ åtta äggvitor, (kan bytas ut mot tre hela ägg men då blir proteinhalten lägre)
♥ 125 g kvarg eller kesella.
♥ en skopa proteinpulver
♥ två matskedar vetekli
 
Utförande:
Vispa äggvitorna fluffigt, det är viktigt att de inte bildar ett hårt skum. Jag körde för hand i en minut eller två tills det blev vitt. Häll i kvargen och vispa in tills det är helt blandat, lägg då i resterande ingridienser och vispa direkt. Sätt stekpannan på medelhög värme och lägg i lite matfett. Jag använde kokosfett. Använd gärna ett teflonjärn då det är mindre risk att pannkakan fastnar då och du behöver inte använda lika mycket fett. Stek tills de blir gyllenbruna på varje sida, done!
 
Näringsvärde för alla pannkakor:
 
371 kcal
75g protein
13g kolhydrater
3g fett
 
Jag åt den tillsammans med banan, havtorn och carobsmör, nam!


Superbra träningspass och yoga framgångar!

Sitter just nu i entrén på högevalsbadet och väntar på att mamma ska komma och plocka upp mig. Jag körde kondition idag och det blev ett riktigt bra pass idag om jag får säga det själv! Jag började med 25 minuters joggning på löpbandet följt av 10 minuters stretch. Efter det så blev det ut i bassängen och simma! Egentligen tänkte jag bara simma sex längder men eftersom att jag inte riktigt fick till andningen när jag krola så slutade det med att jag simmade tolv längder, haha! Sen hoppade jag in i bastun i några minuter och lät pulsen gå ner. När jag kom ut så kände jag hur mina leder var alldeles mjuka och varma och bestämde mig för att försöka mig på en yoga pose som jag har jobbat med i evigheter! Nu är jag alldeles salig över mitt fantastiska pass!


Labb

Jag sitter i skrivande stund i en av labbstolarna i kemisalen på Malmö högskola. Vi har precis blivit klar med dagens labb och kom fram till endel intressanta saker, vi kollade Ph-värden på olika syror och andra tråkiga saker. Jag tycker att det bästa med dagen har varit att få på dig de fina kläderna!


Frukost

God morgon! Idag så blev det att vakna en halvtimme tidigare än vanligt då jag ska möta min kompis tjugo i åtta och gå till Lund C. Vi ska åka till Malmö idag och labba på Malmö högskola med skolan idag, och sen slutar vi klockan ett, woho! 
 
Frukosten idag bestod av tre stekta ägg, paprika, gurka och en kopp med citron té.

Släkten samlad

Min moster bestämde sig för att ta en runda inom Nova innan hon kom till oss, och med sig hade hon sin son, morfar, styv mormor och moster nr2. Så i några timmar så var huset fullt och det var väldigt mycket energi här. Det var dock endast positiv energi så det gjorde inget för mig utan jag är bara glad över att få ha träffat min släkt idag! Jag började skriva ett inlägg om vad hälsa är för mig då jag har fått mycket frågor om det, jag kommer nog publicera det inlägget imorgon om jag hinner.

Zachary satte klorna i flipperspelet direkt när han kom in genom dörren!



Armar och simmning

Sitter just nu i bilen påväg hem från gymmet, jag är hyfsat stark i alla andra kroppsdelar men armarna är som spagetti, Haha! Men jag har gjort stora framgångar idag och klarat av att lyfta mer än vad jag någonsin gjort. Sen så blev det en kost simtur på tio minuter innan jag skyndade hem, nu är ju min moster och kusin hemma! Jippi! Så de kommande dagarna så kommer jag nog inte vara riktigt lika aktiv som vanligt då jag vill spendera så mycket tid som möjligt med dem.


Lunchen kom inte

Kass dag idag i skolan, helt stirrigt i klassrummet och på grund av det så får man INGET gjort. Sen på lunchen så hade de glömt att ta med själva huvudrätten, så vi fick äta potatis och sås idag. Jag sket däremot i det och gick med kusinen och handlade ett paket keso istället.


Öm och trött

Godmorgon alla söta och glada. Inatt så har jag haft en riktigt usel sömn, kändes som om jag bara låg och vila hela natten och kom aldrig riktigt in i djupsömnen. Så jag bestämde mig för att gå upp vid sex istället för sju och duscha och borsta tänderna. Nu sitter jag här med en kopp té och väntar på att tiden ska gå. Jag har en sjuk träningsvärk idag alltså! Framförallt i benen från i förgår, lite i armar och mage och ikväll så kommer säkert den värsta ryggvärken någonsin! Funderar på att bara simma lite idag på gymmet och skita i styrka så att jag blir av med värken.

Mina ömma små ben just nu.


Kostfibrer

Vad är fibrer?

Fibrer är en sorts kolhydrat med väldigt komplicerade bindningar. Detta gör att kroppen inte kan bryta ner dem och kan därav inte använda det som en energikälla. Det finns två sorters kostfibrer, vattenlösliga och icke-vattenlösliga, de påverkar framförallt vår avföring, men det kommer jag inte gå in på mer i detta inlägget! Fibrer kan man inte hitta i animaliska produkter så vegetarianer får ofta i sig mer än vad köttätare får.

 

Var finns de?

♥ Fullkornsprodukter såsom mörkt bröd, fullkorns pasta, osv

♥ Frukt och bär, speciellt björnbär och granatäpple, de är verkligen fullproppade!

♥ Spannmål, veteflingor, havregryn, osv. Det brukar finnas extra-fiber alternativ om du kollar efter i mat hyllan. 

♥ Grönsaker, speciellt kål, ärtor och olika betor.

 

Vad gör de?

De hjälper det kroppen väldigt mycket, inte genom att ge den näring men när man äter kostfibrer så måste tunntarmen jobba väldigt hårt med att försöka bryta ner fibrerna utan att lyckas. Då stärker man nedbrytningsprocessen och matsmältningen samtidigt som man masserar de inre musklerna och organen. Man blir mätt på dem under en väldigt lång tid då magen arbetar med dem relativt länge och de höjer Pyy3-36 som har visat sig effektivt mot viktuppgång, trots detta så ger det inte kroppen någon energi (kalorier) då kroppen inte kan ta upp dem. Kostfibrer äts sedan av små bakterier som finns i tarmarna, detta leder till att man kanske blir lite mer gasig om man börjar inta mer fibrer. Fibrer hjälper även att sänka blodfetterna, skyddar mot tunntarmscancer och håller vårt insulin stabilt. Folk som har problem med småätande eller försöker att gå ner i vikt ska försöka äta mer fibrer då de håller än mätt länge. De vattenlösliga fibrerna fungerar som en svamp och absorberar toxiner (gifter) och överskott av kolesterol. De icke-vattenlösliga fibrerna skrubbar våra tarmar rena.

 

Hur mycket ska man äta?

Egentligen så ska man äta ungefär 30g kostfibrer om dagen, men i dagens samhälle med all snabbmat och skit så får den genomsnittlige svensken bara i sig hälften av det, dvs 15g dagligen. Det är ganska mycket fibrer som man ska äta om man sätter det i perspektiv, 4 skålar havregrynsgröt eller 14 skivor fullkornsbröd dagligen. Oss som är vegetarianer behöver inte tänka lika mycket på detta då vår kost består till mestadels av bönor, spannmål, grönsaker, osv som alla innehåller väldigt mycket fibrer. Detta tycker jag är ett bra argument för varför man ska ha en vegetarisk måltid varje vecka. 

 

Några enkla tips på att få in mer fibrer i vardagen.

♥ Byt ut cornflakesen mot fulkornsflingor, bär eller frön i morgonfilen.

♥ Använd vetekli, rågmöl eller havre i fortsättningen när du bakar istället för vetemjöl.

♥ Ät mer sallad till dina måltider.

♥ Använd fullkornsprodukter istället för "vita" produkter. T.ex fullkornspasta istället för vit pasta.

 


Hemma från gymmet!

Skaffade ett kort idag, Lyckades charma till mig att få det 80 kr billigare varje månad, nice! Jag körde rygg, armar och lite mage idag, kändes riktigt bra faktiskt! Jag träffade en ganska erfaren tjej där som precis som mig precis hade skaffat ett gymkort, dock så hade hon gymmat under lång tid innan men bara bytt lokal. Hon visade mig massor av bra övningar som verkligen kändes i musklerna.
Jag skulle skriva ner alla övningar som jag gjorde, men jag vet inte vad alla heter, haha! Jag ska kolla upp det i förväg till nästa gång.
Bild från tidigare idag.

Nu är våren här!

Äntligen vår! Jag slutade efter lunch idag eftersom att det skulle vara betygsprat med lärarna, men jag är rean nöjd så jag fick gå hem istället! När jag gick hem så bländade solen mig så att jag fick dra på mig mina solglasögon, det är verkligen ett tecken på att det börjar bli vår! När jag kom hem så var mamma fortfarande hemma och simba var ute och lekte i trädgården, haha han blev helt lerig!
'
 

Kattungar och gymkort

Min kompis skickade precis ett sms och sa att Actic hade ett specialerbjudande idag och man får 20%rabatt om man köper ett årskort, så det ska fixas idag! Sen blir det att gymma fem dagar i veckan och yoga två, nice! Jag ska nog be pojkvännen att följa med till högevall när han kommer vid fyra. Haha han tjatar alltid om att vi måste vara ute tillsammans mer. Sen så ska jag till morfar och kolla på hans nya kattungar, jag lovar att ta en massa bilder så att ni också får de dem!
 
 Förra kullen i höstas.

Kvälls té och systermys.

Jag sitter just nu med min kopp gröna te med citron i och läser lite bloggar. Det är nästan det bästa i hela veckan, när man får sitta och låta alla musklerna vila i slutet på en dag fylld med äventyr! Jag blev så glad när min lillasyster mailade mig på facebook och ville prata. Hon är så söt när hon försöker prata svenska, haha! Min pappa hade tydligen glömt att berätta för henne att jag ska med dem till Italien i sommar så hon blev jätteglad, det är skönt att veta att de saknar mig lika mycket som jag saknar dem faktiskt.
 
Jag och syrrorna för nästan exakt ett år sedan. Haha, det fanns ingen bild som vi alla lyckas se sisodär normala ut på, så jag tog den som alla ändå ser mänskliga ut på.
 

Akne

Detta är en sjukdom som ungefär var tredje tonåring lider av som gör att man producerar mer talg än nödvändigt. De allra flesta tonåringar har en finne då och då, men detta är alltså inte akne. 

 

Hur uppkommer akne?

Akne är en hudsjukdom som gör att man producerar mer talg än nödvändigt. Talg är egentligen bra för huden då det håller den len. Vanligast är det bland tonåringar då man producerar mer könshormoner i puberteten som i sin tur leder till ökad produktion av talg. När man överproducerar talg så täpper det igen porerna och bildar en pormask, när pormaskarna blir inflammerade så uppstår en finne. 

 

 

Det finns fyra olika "stadier" i akne. 

 

Icke-inflamatorisk.

Vid icke inflamatorisk akne så bildas en komedon (pormask) som fylls med talg, hudceller eller bakterier. Det finns två typer av komedoner.

 

Blemma:

En blemma är när det översta hudlagret lägger en tunn hinna över en komedon vilket gör att bakterier fångas under huden och bildar en liten upphöjd rosa aktig plupp. Det är dessa som ofta gör lite ont när man känner på dem och kallas för innebrännare av vissa. 

 

Pormask:

En pormask är en öppen komedon som är fylld med talg, hudceller och bakterier precis som en blemma, skillnaden är just att den är öppen och ser svart ut, som smuts. Men de går inte att tvätta bort.

 

 

Inflamatorisk.

I talgkörteln så finns en bakterie som heter Propionibacterium acnes. När den förökar sig så bryter den ner talgkörtelväggen som gör att fetter kommer in och inflamerar blemman och pormaskarna. Det finns två varianter av inflamatorisk akne. Ofta så är det bara blemmor som kommer till ett inflamatoriskt tillstånd.

 

Papler:

När talgkörtelväggen har brutits ner så skickar kroppens immunförsvar vita blodkroppar till området som då blir inflammerat. Blemman blir då lite större och rödare.

 

Pustler:

Om paplern får utvecklas ytterligare och vita blodkroppar fortsätter att komma till området så når de efter några dagar det yttersta hudlagret och bildar en varfylld pustler. Detta är vad vi i vardagen kallar för finne.

 

 

 

Varför får man akne?

 

Akne kan bero på många saker, för de flesta så är det något genetiskt som man har ärvt av sina föräldrar. Vi kan inte göra något åt vårt arv, men däremot så kan vi ändra vår livsstil för att få bättre hy. Allas hy påverkas av dåliga livsstilsval men de med det genetiska arvet är extra känsliga. Det är saker som stress, mat, träning och sömn som man bör tänka speciellt på ifall man vill förbättra sin hud.

 

 

Gifter

Undvik att stoppa olika gifter i kroppen, såsom rökning, alkohol och andra droger. Det är inte en tillfällighet att många rökare har väldigt dålig hy. Detta är för att dessa gifter påverkar lever, lungor och tjocktarm negativt. Alla dessa organ är viktigt för en frisk hy. 

 

Stress

Stress är ett naturligt tillstånd som vi människor kommer till när en situation verkar hotfull för oss, då går signaler från hjärnan till ryggraden och skickas ut i organen. De olika organen bildar då stresshormoner som i sin tur bildar könshormoner, som jag sa innan så är det könshormonerna som gör att talgproduktionen ökar. Dessutom så försämrar stresshormonet sårläkning vilket gör att det kommer ta längre tid för din finne att försvinna. Det är visat att vid stress så utvecklas könshormonerna nästan till det dubbla.

 

Sömn

Det är inte så att skönhetssömn är någonting som är uppfunnet av Disney, utan det finns faktiskt. Sömnen delas in i fem stadier varav stadie 3 och 4 är skönhetssömnen, eller djupsömn som det också kallas. Detta kallas ofta för djupsömn och utgör ungefär 10% av vår totala sömn. Det är under denna period som vår kropp producerar tillväxthormon och även den tiden då din kropp jobbar mest effektivt på att läka sår och bygga upp ny hudvävnad.

 

Vad ska man göra?

 

Torka inte ut

Detta är det största och vanligaste felet. Dessa produkter som mirakulöst tar bort en finne över en natt kanske verkar fantastiska, men vad de egentligen gör att att få kroppen att producera mer fetter (talg) då du fortsätter att torka ut den och i längden kommer detta bara leda till fler finnar. Använd en fuktgivande rengöring morgon och kväll för att få bort smuts och onödig olja.

min favorit, liquid facial soap från clinique. 235kr på Kicks.

Komplettera med en fuktkräm några gånger om dagen för att inte torka ut ännu mer.

avene rich hydrating creame. 149kr på Apoteket.

 

Ändra dina matvanor.

Man hör ofta att detta är en myt, att anledningen till att man får finnar av choklad är för att man kletar runt ansiktet, osv. Men jag kan säga att vad man stoppar i sig påverkar extremt mycket i hur din hy ser ut. Ta bort det friterade, godis, chips, kakor, osv och byt ut mot frukt, grönsaker, nötter, smalt kött och baljväxter.

 

Sluta röka.

Jag förstår om du kanske blir sugen på att ta en cigarett när du är på en fest, eller kanske om du har en väldigt stressig vecka och vill lugna nerverna lite. Men alla de andra cigaretterna då? Det ger dig inget gott, du förstör din kropp, hår, ansikte, lungor, osv. Glöm inte att du kortar ner ditt liv med två minuter för varje cigarett, är det värt det? 

 

Kläm inte.

Om du klämmer så irriterar du bara området och sprider mer bakterier, du ska ha din hud så fri som möjligt. Undvik att pilla överhuvud taget. Använd inte heller smink i onödan och ha håret uppsatt så mycket som möjligt.

 

Byt handduk och kudde.

Kanske inte en lika viktig punkt som ovanstående, men det är de små förändringarna som gör skillnad! Först och främst, om du inte har en speciell handduk för dit ansikte så skaffa en! Byt ut den ungefär var tredje dag. Gör det samma med örngott för att undvika bakterier.

 

Tillskott.

Om du har testat alla ovanstående tips och inte ser något resultat så borde du överväga att ta tabletter. Antingen kan du gå till en hudläkare och få något utskrivet. Jag har däremot märkt att många helt receptfria läkemedel är bättre än dessa starka mediciner. Vitamin B5 är ett tillskott som sänker produktionen av talg och de flesta människor som testar blir nästan av med sin akne helt och hållet. Kolla in märket ClearlyGone och deras tillskott!

 

 

 Egna erfarenheter

Jag fick själv akne när jag gick i femman, jag började då att äta väldigt starka tabletter och använda speciella krämer utskrivet av min läkare. Detta gjorde dock ingen större skillnad och min hy var ungefär lika dålig vilket som. Jag började tvätta mitt ansikte tre gånger om dagen vid ungefär samma tillfälle. Ungefär ett år senare så testade jag en ny rengöring från märket ACO. Det gjorde under med min hud på bara några dagar och mina finnar försvann, detta hade dock en baksida. Efter några dagar så började jag märka att jag hade röda märken i ansiktet, dessa märkena växte sig större och större för varje dag som gick och efter en vecka så började svullnaden gå ner. Sen dess så har jag varit allergisk mot smink. Tiden gick och jag fortsatte att ha samma finniga hud (främst t-zonen och ryggen) trots mina mediciner. Min mamma kom då en dag hem med ett paket med vitamin B5. Det var verkligen en omställning för mig, mina finnar försvann till 70% och jag fick inga biverkningar. Det enda problemet var att jag behövde äta väldigt många tabletter, rättare sagt 21 om dagen. Jag märkte direkt på min hud om jag hade missat bara en tablett och det började kosta ganska mycket pengar. Jag började sänka intaget och finnarna kom tillbaka lite grann, inte alls som det var innan jag började med tabletterna dock. Vad jag gjorde då var att ändra min diet, jag slutade äta godis, kakor, pizza, friterad mat, kött, osv, sakta men säkert så fick jag tillbaka min hud!

 


Hemma från gymmet!

Shit vilken skön workout, känner verkligen hur låren bränner nu när jag sitter i TV soffan och får i mig lite proteiner innan middagen! Jag mötte upp Elsa klockan fyra på högevallsbadet och tränade med henne i en timme innan hon skulle iväg på läxhjälp. Jag träffade även en av mina förra bästa vänner där vilket var riktigt roligt! Vi skjildes åt när han började gymnasiet och har bara haft kontakt via sms och facebook sen dess, så ni förstår att jag blev glad! När Elsa hade gått hem så gick jag in i badet och simmade lite lugnt i ungefär en kvart och gick sedan hem.
 
Jag ska definitivt skaffa ett träningskort här!
 
Dagens Ben pass:
5 minuter på crosstrainern
Squats med vikter (25kg) 10x3
Benspark (45kg) 10x3
Bencurl (45kg) 10x3
Benpress (50kg) 10x3
Lunges (25kg) 10x3
Raka marklyft (20kg) 10x3
15 min bröstsim
 
Mina ben just nu, snacka om att jag är nöjd med mitt resultat hitils! Jag minns i sommras att mina ben var lika stora som de var nu, men bestod endast av skinn, fett och ben. Nu är det bara muskler!

Planer

Idag är det Måndag och en massa nya saker som händer, skoj! Idag så ska jag med Elsa till hennes gym, får se om jag kanske också skaffar ett kort där. Imorgon så blir det Yoga och mys med pojkvännen, lite plugg på det också. Och sen på onsdag så kommer min moster hem med sin son! Jag har inte träffat dem på säkert fem år så det ska verkligen bli superkul! De bor i vanliga fall i Chicago och kommer bara hem en gång var femte år ungefär. Det är bara hon och den yngsta sonen som kommer dock då de andra har skola och jobb att gå till, synd. 
 

Pojkvänsmys

Jag har den senaste halvtimmen suttit och skrivit ett jättelångt inlägg om akne. Jag är fortfarande inte riktigt klar men inlägget kommer att komma upp i morgon. Bredvid mig sitter världens finaste kille och äter godis och kollar på TV, haha vi har inte gjort så mycket idag utan har mest myst framför TVn, diskat lite och gått på en promenad. Perfekt söndagskväll!
 

Långpromenad i solen

Vädret var så fint idag så jag bestämde mig för att ta en långpromenad i solen. Nu är det verkligen vår, fåglarna kvittrar och man ser blommor överallt, jippie! Egentligen så var det menat att ta jätterundan ut mot Dalby, men när vi hade kommit halvvägs så släpade jag nästan hunden efter mig och vi fick vända hemmåt igen, rundan blev dock bara två kilometer kortare än tänkt så det gjorde inte så mycket. 
 

A new First.

Jag vaknade klockan halv tio idag. nu tänker ni säkert "Jaha, so what?", men för mig så är detta något riktigt speciellt! Jag är nämligen världens morgon människa och vaknar klockan sju varje morgon vare sig väckarklockan är ställd eller inte och har hållt på så ända sedan jag var liten, detta var första gången på flera år som jag vaknar såhär sent! Det har varit en väldigt skön natt och första gången på länge som jag inte vaknar stup i kvarten. Jag vet inte varför jag brukar sova så dåligt, vilket fall så har jag sovit väldigt bra idag och jag hoppas att jag kan fortsätta såhär! Det är extra skönt när man vaknar och solen lyser in på ens rum och fyller på med vårkänsla!
 

Mysig dag.

Min älskling kom vid lunch och umgicks med mig, jätte mysigt då jag inte har träffar honom på flera dagar! Vi åt, kolla film (i typ 10 minuter innan jag blev uttråkad) och snackade om allt! Vid fem så drog jag ner till stan för att se bio med en vän. Vi såg "du gör mig galen" med Jennifer Lawrence och Robert de Janeiro, den var sådär kan jag säga.. Synd då jag verkligen gillar Jennifer och Robban i vanliga fall!


proteinglass

Sitter och mumsar i mig denna underbara proteinglass som jag gjorde igårkväll. Glass är någonting som jag har saknat under denna tiden som jag har varit "söt fri" och detta var verkligen jätte gott! Precis samma konstistens som vanlig glass och smakerna kan man variera lite hur man vill.
 
Ingridienser:
♥ 3 äggvitor
♥ ca 2 dl lättkvarg
♥ 1 skopa proteinpulver, jag använde smaken strawberry yoghurt som du hittar här.
♥ Övrig fyllning
 
Utförande

♥ Vispa äggvitorna till ett hårt skum 
♥ Vänd ner kvargen och proteinpulvret. Du kan även ha i lite choklad, frukt, osv. Jag hade bär i min.
♥ Lägg i glassmaskin eller frys tills önskad konsistens
♥ Ta fram från frysen en halvtimme innan servering och njut!
 
 

Hund mysterier

Har hänt mycket skumt med min hund de senaste dagarna, han har kräkt något fruktansvärt sen igår eftermiddag och håller fortfarande på. Trots detta så är han pigg och alärt! Sen nu så märkte vi att hans svans är avklippt, WTF!? Han har bott ute hos min farmor och farfar de senaste dagarna så vi ringde och frågade ifall det var dem som hade klippt han, men nej, de trodde att det var vi som hade gjort det. Det är lite mystiskt faktiskt...
 

plugg och framtidsplaner

Jag sitter här med min frukost framför datorn och gör klart en kemilabb som jag intehar blivit klar med än, sen så sätter jag igång med matteboken fram tills att pojkvännen kommer över. Jag har alltid dubbelt med matte än vad de flesta har och det är anledningen till att jag gör det så ofta (typ 30 min om dagen...). Jag har "extra matte" på Polhems skolan var annan måndag, det är för oss som tycker att vanlig matte är för lätt och vill ha mer utmaning. Vi är ungefär 30 elever från olika skolor inom Lunds komun som tar dessa extra kurser. Många frågar mig hur jag orkar att göra så mycket läxor som jag gör, och med risk att låta som en tvättäkta nörd så kan jag säga att jag faktiska gillar det. haha! Vissa människor slappnar av när de sitter framför TVn, vissa när de läser en bok, vissa när de springer, och jag slappnar av när jag pluggar. Och det är inte direkt som om det är en dålig grej, det leder bara till höga betyg och mycket kunskap. Jag har dessutom valt ProCivitas naturvetenskap som första val på gymnasiet.  Där är det väldigt höga intagningspoäng (310 förra året) så jag jobbar mycket för att kunna komma in. Väl där så kommer jag att kämpa på lika hårt så att jag senare i livet ska kunna komma in på läkarlinjen och bli hjärnkirurg. Haha nu har jag berättat hur halva min framtid ser ut, hoppas ni känner er speciella..
 
 
ProCivitas nuvarande elevkår, haha jag älskar denna bilden!
 
 
 

Varför yoga?

Vad är yoga?

Yoga. Varför ska man göra det? Sitter man inte bara still och tittar på ljus? Är det ens träning? Detta är alla frågor som jag ofta får. Yoga är lite mer av en livsstil på många sätt som kom till för ungefär 2500-3500 år sedan i Indusdalen som ligger precis mellan Indien och Pakistan.

Yoga består av åtta delar.

♥ Yama (död)

♥ Niyama (självdisciplin, rent sinne)

♥ Asana (ställningar)

♥ Pranayama (andning)

♥ Pratyahara (kontrollerat intagande av omvärlden)

♥ Dharana (hålla koncentrationen på en punkt)

♥ Dhyana (meditation)

♥ Samadhi (högsta form av medvetande, buddha)

Alla dessa delar är lika viktiga för att få ut det bästa utav yogan. Här i norr och i väst så arbetar man nästan bara med Pranayama och Asana då det är det som man märker av mest, det är fysiska saker som händer med vår kropp medan de andra lemmarna är psykiska. Men i Asien så är de psykiska delarna faktiskt större.

Från början så var yoga bara meditation, till och med asana som vi gör när vi tränar betyder från början "att sitta". Den enda posen var lotus från början men under 3000 år så har det bara blivit mer och mer. Det har utvecklats flera olika stilar, de vanligaste är hatha, ashtanga, vinyasa och bikram. 

 

 

Varför yoga?

Här i norr så är Asanas vanligast, inte speciellt konstigt eftersom att de flesta som gör Yoga här mest är ute efter den där tonade kroppen och Yoga-rumpan. Men även fast man gör yoga på grund av dessa anledningar så påverkar man kroppen på många andra sätt utan att veta om det. Man förbättrar sin andning, vighet och framförallt så tränar man sina inre muskler och organ. De första veckorna som jag började med att göra yoga åtminstone fyra dagar i veckan så märkte jag att jag fick jätte ont precis under lungorna. Jag trodde att jag hade fått en inflammation i magsäcken eller liknande, men det visade sig vara träningsvärk i mina inre muskler. Min yoga lärare har även berättat att när hon var liten och bodde i Malaysia så blev hennes far väldigt sjuk i en njur sjukdom, jag har för mig att det var njursvikt, de hade inte råd att gå till en läkare för att bota sjukdomen så han började istället att göra yoga och läkte sig själv med hjälp av denna träningsform.

En av anledningarna till att Yoga är så bra är att alla kan göra det tillsammans, även ifall man har flera års erfarenhet så kan man öva tillsammans med en nybörjare. Unga och gamla kan helt plötsligt börja träna tillsammans och fördomar suddas helt plötsligt bort. Jag kan tycka att det är väldigt svårt att hitta träningsformer nu när man har kommit upp i 15-års åldern. Alla lagsporter är det nästan försent med känns det som då alla i ens egen ålder har spelat sedan de var två pannkakor höga, så om man börjar spela nu så drar man bara ner hela laget.

 

 

Vad gör jag?

Jag gör själv yoga ungefär fyra gånger i veckan nu för tiden. För det mesta så gör jag då någonting som kallas för Hot Yoga. Det är när man gör hatha yoga i 42° värme, det är väldigt bra träning och man är ordentligt svettig efteråt. Anledningen till att man gör det i denna temperatur är för att man kommer längre ner i ställningarna då, lederna mjukas upp och jag märker själv att jag har lättare för att koncentrera mig i denna värme. Min studio ligger på Råbygatan 1 i Lund, på en av vägarna som leder från mårtenstorget inne i stan. De heter Karmicmonkis och firar om två veckor sitt årsjubeleum. Om du är intresserad av denna typen av yoga men inte bor i Lund så har det blivit väldigt populärt med Bikram yoga som finns i väldigt många städer nu för tiden. Det är ungefär samma sak men alla ställningar är alltid exakt samma och man har savasana (vila) mellan varje pose.

 

Att tänka på.

Innan du börjar med yoga så finns det några saker som du borde tänka på.

♥ Det allra viktigaste tycker jag är att du ska ta det lugnt. Många stressar upp sig, spänner sig och tappar fokus när de är inne i yoga salen. Jag ser det nästan varje dag, de som sitter och petar under naglarna under meditationen och tittar på sig själv i spegeln stup i kvarten.

♥ Nästa sak som du ska tänka på är att ta det i din egen takt. Bättre att göra för lite än för mycket. Det viktiga i ställningarna är formen, och inte hur djupt du kommer.

♥ Kolla om din studio erbjuder mattor att låna innan du kommer dit eller om du måste ha med en egen.

♥ Ta med en handduk eller två. Du vet inte hur svettigt det är innan du testar. Speciellt om du ska göra ett pass i en värme studio, då blir det ordentligt svettigt kan jag säga!

♥ Kom i tid första gången, då har du ordentligt med tid att se dig omkring i lokalerna, prata med din lärare, osv.

♥ Drick ordentligt! Både före, innan och efter!

 

Jag hoppas att jag har besvarat några frågor och att detta har hjälpt er som är intresserade av ämnet!


Sammanfattning av dagen

Denna dag har varit extremt tom på bloggen, jag har haft för mycket att göra och för lite tid att göra allt på helt enkelt! Jag vaknade klockan sex och satte igång att fixa mig för att dra till Alfa Laval klockan 7.20. Väl där så satte jag direkt igång med det sista av en presentation som jag inte hann klart med igår och klockan nio så gick jag upp till högsta vångingen för att hjälpa en kvinna med att anordna en resa för de högsta cheferna. Social som jag är så passade jag på att presentera mig för företagets VD och försöka få ett bra första intryck, ändå fett ballt att skaka hand med en man som är chef för 20 000 människor.. Jag var klar med allt jobb klockan halv fem och jag begav mig hem för att sedan direkt åka vidare till yogan som varade i en och en halv timme. Nu klockan 20.30 så sitter jag äntligen i TV soffan och skriver. Jag har väldigt många inlägg som jag vill skriva men ingen tid att skriva dem, dagens I-lands problem.
 
 
Lite halvt borta tjej klockan 6.30..
Tyckte att katten va gullig när jag åt frukost!