Ekologisk mat

Jag tänkte ta upp detta med ekologisk mat, vissa talar om det som nyckeln till frihet och vissa bryr sig inte alls. Ekologisk mat är ofta dyrare, svårare att få tag på och ofta så är det inte speciellt stor smakskillnad på ekologisk och oekologisk mat. Så vad är de positiva sakerna med ekologisk mat då? Du slipper för det första alla äckliga kemikalier som sedan sätter sig i din kropp, kanske inte så kul att veta att den där bananen som du mumsar på har blivit besprutad med gifter som påverkar ditt närvsystem. Men det är inte det som är det stora tycker jag då de flesta av oss inte äter bananskal (dock så finns det många andra frukter och grönsaker vars skal vi äter som är beesprutade på samma sätt), utan det som jag tycker är viktigast är hur vi bidrar till en bättre miljö runt om i världen, hur ekonomin påverkar oss positivt och de ekologiska företagen kan växa sig större. Om vi alla skulle börja äta ekologiskt så skulle de stora företagen försvinna och deras arbetare kan då börja jobba på ett ekologiskt företag med bättre arbetarvilkor. 
 
Men för din egen hälsa så finns det vissa saker som du ska vara speciellt försiktig med. När det kommer till honung så behöver du till exempel inte vara speciellt noggrann, bina flyger ju var de vill och kommer att hitta blommor hur mycket man än försöker få dem till att stanna i en bur och ge dem mat bestående av kemikalier. Jag har samlat de tio största bovarna som du alltid ska försöka köpa ekologiskt av.
 
1.
Själv så är jag vegetarian och behöver inte tänka på detta så mycket, men kött är det som jag tycker är bland det viktigaste. Jag tycker att det är hemskt hur man trycker in hundratals grisar i ett liter rum och låter de bajsa på varandra. Många djur får också i sig mask och bakterier under dessa förhållandena, som vi människor senare ärver vidare när vi äter köttet. Ofta så är inte det ekologiska köttet heller speciellt ekologiskt och ofta så ser djuren solljus för första gången när de går från stallet till slakthuset, men ekologiskt är ju bättre än inget om man verkligen vill äta kött.
 
2.
Vindruvor. Ofta så får vi höra att detta är ett hälsosamt alternativ till godis, vilket jag förstår för det är riktigt smarrit! Men detta är egentligen en riktig giftbomb, vindruvor blir nästan lika besprutade som bananer blir, enda skillnaden är att bananerna har ett tjokt skal som skyddar det man äter, det har inte vindruvorna och giftet har fritt fram att förpesta hela druvan. Så om det inte är säsong för ekologiska vindruvor så låt det vara, annars kan du lika gärna doppa huvudet i kemikalier.
4.
Mjölk och mejeriprodukter. Man har gjort studier på skillnaden mellan ekologisk och oekologisk mjölk. Och det var stor skillnad, anledningan till detta är for att när korna får äta gräs och bra foder så får mjölken så mycket mer goda fettsyror, omega 3 och 6. Maten som korna får på en oekologisk gård är gjort av soyabönor som odlas i Brasillien, detta foder är största anledningen till att regnskogen skövlas.
 
5.
Kaffe besprutas med ett gift som är klassat som ett av världens farligaste och är förbjudet i Sverige och de flesta andra europeiska länder. Detta gift bidrar till att de som jobbar på odlingarna ofta blir väldigt sjuka i bland annat hudcancer och blodförgiftning, i vissa fall så dör de också. Dessutom så skulle arbetarnas jobb vara klassade som slaveri ifall det var i Sverige där de ofta får en minimal lön, om någon alls. Det händer flera gånger om året att man upptäcker människor som har blivit tvingade att arbeta för att behålla sina liv.

Kommentarer
Sandra säger:

Hej Majken! Väldigt bra inlägg, och viktig att du lägger miljöpåverkan så högt på listan. Eftersom du som jag är vegetarian så är en product speciellt viktig ur bade miljö och hälsosynpunkt, nämligen soja. Sojaproduktionen är vår tids största miljöbov, dels för att en stor del av den inte odlas ekologiskt och dels för att det är GM (genmodifierad) produkt. Så när du köper soja, håll extra koll på innehållsförteckningen ;)

Här kan du läsa mer: http://www.greenlivingonline.com/article/dangers-soy

2013-05-16 | 17:13:36
Mejas Mat säger:

Jättebra post, det är viktigt att sprida kunskapen. Viktigt är speciellt för de som har små barn att fundera över valet av frukt & grönt då det idag finns sådana hemska bekämpningsmedel som inte enbart sitter i själva skalet utan i hela frukt/grönsaken. Små är dessutom mycket mer känsliga för dessa gifter och min tjej är ett exempel på det då hon är allergisk mot all mat som inte är ekologisk. Så det är en anledningarna till att det är helt ekologiskt på matbordet hemma hos oss. Och visst går det att äta helt eko idag, man behöver inte avstå något. Alla mina recept har jag samlat på http://mejasmat.se där allt är gjort på ekologiska ingredienser.

2013-07-29 | 16:16:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback