Kostfibrer

Vad är fibrer?

Fibrer är en sorts kolhydrat med väldigt komplicerade bindningar. Detta gör att kroppen inte kan bryta ner dem och kan därav inte använda det som en energikälla. Det finns två sorters kostfibrer, vattenlösliga och icke-vattenlösliga, de påverkar framförallt vår avföring, men det kommer jag inte gå in på mer i detta inlägget! Fibrer kan man inte hitta i animaliska produkter så vegetarianer får ofta i sig mer än vad köttätare får.

 

Var finns de?

♥ Fullkornsprodukter såsom mörkt bröd, fullkorns pasta, osv

♥ Frukt och bär, speciellt björnbär och granatäpple, de är verkligen fullproppade!

♥ Spannmål, veteflingor, havregryn, osv. Det brukar finnas extra-fiber alternativ om du kollar efter i mat hyllan. 

♥ Grönsaker, speciellt kål, ärtor och olika betor.

 

Vad gör de?

De hjälper det kroppen väldigt mycket, inte genom att ge den näring men när man äter kostfibrer så måste tunntarmen jobba väldigt hårt med att försöka bryta ner fibrerna utan att lyckas. Då stärker man nedbrytningsprocessen och matsmältningen samtidigt som man masserar de inre musklerna och organen. Man blir mätt på dem under en väldigt lång tid då magen arbetar med dem relativt länge och de höjer Pyy3-36 som har visat sig effektivt mot viktuppgång, trots detta så ger det inte kroppen någon energi (kalorier) då kroppen inte kan ta upp dem. Kostfibrer äts sedan av små bakterier som finns i tarmarna, detta leder till att man kanske blir lite mer gasig om man börjar inta mer fibrer. Fibrer hjälper även att sänka blodfetterna, skyddar mot tunntarmscancer och håller vårt insulin stabilt. Folk som har problem med småätande eller försöker att gå ner i vikt ska försöka äta mer fibrer då de håller än mätt länge. De vattenlösliga fibrerna fungerar som en svamp och absorberar toxiner (gifter) och överskott av kolesterol. De icke-vattenlösliga fibrerna skrubbar våra tarmar rena.

 

Hur mycket ska man äta?

Egentligen så ska man äta ungefär 30g kostfibrer om dagen, men i dagens samhälle med all snabbmat och skit så får den genomsnittlige svensken bara i sig hälften av det, dvs 15g dagligen. Det är ganska mycket fibrer som man ska äta om man sätter det i perspektiv, 4 skålar havregrynsgröt eller 14 skivor fullkornsbröd dagligen. Oss som är vegetarianer behöver inte tänka lika mycket på detta då vår kost består till mestadels av bönor, spannmål, grönsaker, osv som alla innehåller väldigt mycket fibrer. Detta tycker jag är ett bra argument för varför man ska ha en vegetarisk måltid varje vecka. 

 

Några enkla tips på att få in mer fibrer i vardagen.

♥ Byt ut cornflakesen mot fulkornsflingor, bär eller frön i morgonfilen.

♥ Använd vetekli, rågmöl eller havre i fortsättningen när du bakar istället för vetemjöl.

♥ Ät mer sallad till dina måltider.

♥ Använd fullkornsprodukter istället för "vita" produkter. T.ex fullkornspasta istället för vit pasta.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback