Vatten

Vatten, inget liv skulle finnas utan det, inga växter, inga djur och inte heller vi människor. En fullvuxen människa innehåller 65% vatten och det är livsviktigt att vi behåller denna siffra. Vi kan klara oss utan mat hur länge som helst, exempel är skotten som 1965 inte åt på ett år, men utan vatten skulle vi knappt klara oss ett dygn! Du ska dricka minst en halv liter vatten det första du gör när du vaknar för att sätta igång matabolismen ordentligt efter åtta timmars fasta.
 
♥ Vatten får våra leder, vår hjärna, och egentligen alla andra organ också, att fungera som de ska.
♥ Vi behöver vatten för att återhämta oss efter träning liksom att prestera vårt bästa under träning.
♥ De som dricker vatten varje dag har renare kropp, man sköljer ut  gifter ur kroppen.
♥ Vatten är bra för hud och hår, det ger fukt innefrån och torkar inte ut din kropp. 
♥ Vatten sätter igång metabolismen, vilket på svenska betyder att förbränningen går snabbare.
♥ Nödvändigt för närings och syretillförseln till cellerna.
 
Och allt detta för 0 kalorier! Det räcker med att var vätskebalans går ner till 60% för att vi ska vara i riskzonen för värmeslag och ner till 50% för att vi ska bli uttorkade och tillsist dö. 
Vi får i oss ungefär 1,5 liter vatten genom maten och därför så måste vi dricka åtminstone ytterligare 1,5 liter vatten extra. Du kan dock inte ta in detta vattnet hur du vill. Det ultimata är att du dricker vattnet precis som det är eller med grönt té eller en skvätt saft från en frukt. All annan vätska är i princip vätskedrivande, vilket betyder att du förlorar stor del av det du dricker. Dock så är det olika från dryck till dryck vad som är mest vätskedrivande där du med läsk förlorar i princip all vätska men svarta téer och kaffe bara driver ut en liten del. 
 
Men precis som med allt så är lagom bäst, om du dricker för mycket vatten så finns det också hälsorisker som med allt annat. Vi kan skölja ut och rubba salterna i kroppen som är livsviktiga för oss, det finns till och med folk som dött av för mycket vatten, när de tror att de är hur hälsosamma som helst. Du ska dricka mellan 2-3 liter vatten om dagen, mer än det är lika farligt som mindre än det.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback