Socker

Socker, det finns överallt idag och det är nästan omöjligt att undvika. Under 80-talet så upptäckte man LDL kolestrolet, det såkallade "dåliga" kolestrolet. Då bestämde sig den amerikanska regeringen att sänka det nationella RDI för fettprocenten till 30% istället för 40% då man såg ett samband mellan högt procentiuellt intag av fett och kolesterol. Regeringen lyckades med denna sänkning befolkningen sänkte sin fett konsuption, problemet med detta är att all mat som inte är gjord från grunden i ditt eget kök smakat kartong utan fett. Detta gjorde så att det gick dåligt för de olika matbolagen då ingen längre ville köpa deras kartongliknande mat, för att ändra på detta så hällde man i majs sirap i i princip allt. Majs sirap har exakt samma kemiska bindningar som sakaros (vanligt vitt socker)
 
Varför har vi gått upp i vikt de senaste åren?
Vi har ökat vårt kalori intag, tonårs killar äten nuförtiden 275kcal mer än vad de gjorde för trettio år sedan, men de har inte höjt sitt kaloriintag från fett speciellt mycket, utan det är kolhydraterna som har höjts som ni kan se på bilderna nedan.
 
Socker är kolhydrater, antingen i glucos, fruktos eller sakaros. Men det finns stora skillnader mellan dessa tre sockerarter, de bryts ner helt anorlunda. Glucos är bra för oss, det är det som våra kroppar är menade att ta energi ifrån medan fruktos är ett gift. Det hela beror på hur de bryts ner i kroppen.
Om man äter 120kcal av tre olika kolhydrater (glucos, sakaros och ethanol) så kommer det att brytas ner på dessa sätt.
 
Metabolism av glucos: ungefär två skivor vitt bröd.
80% (96kcal) av de kalorierna kommer att gå till de olika delarna av kroppen, d.v.s energi till cellerna, musklerna, sätter igång insulinet, osv. de resterande 20%(24kcal) kommer in i levern där mycket av det sparas som glykogen, levern kan lagra hur mycket glycogen som helst. Det som inte blir till glycogen omvandlas till citrat som i sin tur omvandlas till en koenzym som heter Acetyl-COA. Detta enzym triggar de tre hormonerna ACL, ACC och FAS, Dessa tre hormoner tillsammans är väldigt fettbildande och gör helt enkelt om sockret till fett genom att skapa VLDL (Very low denstity lipoprotein) som omvandlas till LDL(Den farliga typen av kolesterol) när det kommer ut i blodet. När man äter glucos så är det däremot bara en mycket liten del som blir till VLDL(ca 0,5kcal) och påverklar inte kroppen speciellt mycket.
 
Metabolism av ethanol: Alcohol.
Ethanol, det som bilar använder för att köra och människor dricker för att bli fulla. Vi är alla överens om att det inte är speciellt bra för oss.
När man får i sig ethanol så tar kroppen bara upp 20%(24kcal) av kalorierna och 80%(96kcal) åker in i levern. Där så omvandlas det nästan direkt till acetaldehyd, det är det som får oss att må illa när vi dricker för mycket alcohol. Acetaldehyd är riktigt dåliga för vår kropp och ger oss bla cancer genom att ta sönder proteinerna i levern. Sedan görs det om till citrat precis som med glucosen, men det var bara 0,5 kcal som blev till citrat när man åt glucos, när man dricker ethanol så är det 96 kcal som blev till citrat. Detta citrat kommer precis  som med glucosen bilda VLDL. Levern vill inte ha så mycket fett i sig och försöker få ut VLDL, detta gör kroppen bland annat genom att omvandla det till fria fettsyror som tar sig ut till musklerna och gör så att vi blir mindre mottagliga för insulin, vi får dålig insulinkänslighet och är orsaken till bland annat diabetes. Samtidigt så bildas enzymen JNK1, det är det som även bildas när du är stressad.
 
Metabolism av fructos: Undefär ett glas apelsin juice.
Levern är det enda organ i kroppen som kan ta upp fruktosen, ingen annan del har någon nytta av det. Detta gör så att insulinet inte sätts igång av det och inte heller leptinet. Så om man äter sakaros som är hälften glucos och hälften fruktos så kommer kroppen då att ta upp 48kcal (80%av glucosen) och levern kommer att få ta hand om 72kcal (100% av fruktosen 20% av glucosen). Detta är aldeles för mycket för våra levrar att ta hand om på en gång och görs om till uric acid hypertension som blokerar det hormon som håller vårt blodtryck lågt. En unik grej som fruktos gör är att bilda Xylulose-5-P som i sin tur triggar de tre hormonerna som jag pratade om tidigare, ACL,ACC och FAS. Det bildas som vanligt citrat i lika stora mängder som med ethanolen, men skillnaden här är att fetthormonerna är ordentligt igång! Detta gör att nästan alla kalorier som vi tar upp i sakaros och fruktos slutar som fett. JNK1 som jag pratade om innan aktiveras när fattet blir för mycket i levern och gör så att insulinet inte kan göra sitt jobb i levern, minskar insulinkänsligheten, samtidigt som det gör så att vi inte känner oss mätta då hjärnan inte längre reagerar på leptinet som frigörs när man äter. Så nu har hela vår kropp kraftigt nedsatt insulinkänslighet både från de fria fettsyrorna i musklerna och från JNK1 i levern.
Denna bild visar hur Xylulose-5-P höjs beroende på om man får i sig glucos (starch) och sakaros (sucrose). Som ni ser så är det stor skillnad mellan de två sockerarterna.
 
Man gjorde 2005 en studie där man under sex dagar lät män med normala värden äta en diet med högt intag av fruktos, efter dessa sex dagar så hade deras fria fettsyror dubblats. Om du nu kollar igenom hur fruktos bryts ner och hur ethanol bryts ner så kommer du se att de är nästan exakt samma, åtta av de tolv sjukdomar som alcohol bidrar till gör även fructos som du kan se nedan.

Vad ska man göra?
 
♥ Håll dig borta från alla frukt drycker (juice, osv), kakor och tilsatt socker helt allmänt. Detta kan vara svårt då i princip allt innehåller detta idag! Men att ersätta dina drycker med mjölk och vatten kan vara en bra idé.
 
♥ Ät dina kolhydrater med fibrer, detta är varför frukt är ok, det innehåller fruktos men även mycket fibrer som överväger sockret. Fibrer kan du läsa mer om här
 
♥ TV-tid=fysisk tid. Detta är nog den svåraste delen för de flesta, men försök verkligen att röra på dig minst lika mycket som du sitter framför TV:n eller datorn. Du kan läsa mer om hur Träning påverkar din hälsa här. 
 
♥ Undvik all sanbbmat, det finns inte något fiber i det, fullt med socker och trans fetter. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback