Det ohälsosamma "hälsosamma"

Trender om hur man ska se ut kommer och går, det har funnits hundratals ideal genom tiderna. Från en onaturligt smal midja med gigantiska höfter under medeltiden till nära sklett former under 40-talet. Det alla dessa ideal har gemensamt är att inget av de är speciellt hälsosamma eller naturliga. Vi kämpar alltid över hur omvärlden ser oss utan att egentligen tänka på hur vi själva mår, många tillfredställer faktiskt sitt sinne av att bli ett ideal, men tillfredställer man sin kropp så?
För några år sedan så var det BMI 15 som var idealet, alla ville ha synliga höftben och lite skuggor mellan revbenen, man skulle inte ha något kroppsfett på kroppen förutom möjligtvis lite på fotsulorna. Jag är glad att denna trenden är nästan som bortblåst nu då den ledde till många sjukdomar hos unga kvinnor som bulimi och aneroxia. Men nu har en ny tren kommit upp, "fit is the new skinny". Fler och fler träningsbloggar kommer upp (Hycklare jag är) och folk vill få fram ett sixpack, hur mycket tid man än måste lägga på det, man lägger upp bilder på instagram som visar ens gigantiska måltider och hur mycket man måste äta för "att hålla igång sina muskler" och man tackar nej till kvällar med kompisar för att hinna med den där extra halvtimmen på gymmet. Detta kallas för ortorexi, det kom upp redan under 90-talet och är besläcktat med anorexi. Det är en kombination av träningshets och en extremt hälsosam kosthållning. Den är väldigt svår att identifiera då många lever hälsosamt idag utan att ha ortorexi eller någon typ at träningsberoende, det börjar ofta som en hobby men utvecklas till ett beroende. Men om du känner att du måste träna även fast du har tränat dagen innan, eller kanske till och med samma dag, då ska du vara lite försiktig. Det finns flera anledningar till varför detta är dåligt för dig, men det viktigaste enlig mig är för att din kropp måste vila. Du kommer inte att bygga några muskler och kan få hjärtsvikt, upphörd mens och svagt sklett. 
 
Detta visar bra hur träning och vila hänger ihop. Den första grafen visar att lagom lång vila (ca 24-48h) och hur din prestationsförmåga ökar med tiden. Den andra grafen visar hur man försämras om man inte vilar tillräckligt då kroppen kommer bryta ner muskler istället för att bygga upp dem. Den sista grafen visar att man varken kommer att försämras eller förbrättras om man vilar för länge. Om man vilar längre än så (1-2veckor) så kommer man också att försämras.
 
Denna träningshets kan bero på många saker, sociala omständigheter, perfektionism, osv. Många blir beroende av endorvinerna som släpps ut i blodet när man tränar. Endorfiner är en hormon som lindrar smärta och gör en glad. Produktionen av endorfiner börjar även när man skrattar, har sex eller äter choklad. Det är som ett naturligt morfin. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback